Vrijwilligers gezocht voor beheer hoogstamfruitboomgaarden

Gepubliceerd: 15 november 2012 | Tags: ,

Het Zuid-Hollands Landschap zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om in groepsverband mee te helpen met het beheren van hoogstamfruitboomgaarden in de Vijfheerenlanden. Geïnteresseerden kunnen eerst deelnemen aan een korte snoeicursus.

Hoogstamboomgaard langs de Diefdijk - Idde Lammers
“Het is ontzettend leuk om met een vrijwilligersgroep een hoogstamfruimboomgaard op te knappen”, vertelt snoeicursusleider Gijsbert Pellikaan van Landschapsbeheer Zuid-Holland. “Je bent fysiek bezig in een schitterende omgeving. Wat wil je nog meer!”

Voordat de nieuwe vrijwilligers de gaard in gaan, kunnen ze eerst een korte snoeicursus volgen. Op woensdag 28 november is er een theorieavond in Natuurcentrum de Schaapskooi, Overboeicop 15 in Schaapskooi - fotograaf Simon de BakkerSchoonrewoerd. Gijsbert gaat dan in op zaken als zaagtechniek, laddergebruik, type gereedschappen, veiligheid, soortherkenning, geschiedenis en boomgroei.

Op zaterdag 8 december en zaterdag 15 december wordt het geleerde aan de Diefdijk 45 in Leerdam in de praktijk gebracht. “Leren en werken gaan tijdens deze twee dagen hand in hand”, vertelt Gijsbert. “Ik leer de vrijwilligers de toestand van een fruitboom in te schatten. Staat de boom in evenwicht, zitten er veel dode takken in, wat is de vitaliteit?” 

Na afronding van de twee praktijkdagen zijn de vrijwilligers in staat om het onderhoud van een hoogstamboomgaard zelfstandig uit te voeren. Dit zal vervolgens wekelijks gebeuren op een nader te bepalen doordeweekse dag. Uiteraard worden de vrijwilligers regelmatig begeleid door medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap.

Nieuwsgierig geworden?

Deelname aan de snoeicursus kost € 10,-. Deelnemers aan de cursus hebben ook de ambitie om daarna aan de slag te gaan in de nieuwe vrijwilligersgroep.

Aanmelden kan via de website van Landschapsbeheer Zuid-Holland: www.landschapsbeheerzuidholland.nl/agenda.

Let op: er start in november ook een uitgebreidere snoeicursus

Deel dit artikel met vrienden, familie en kennissen

2 reacties tot nu toe.

  1. mona van almenkerk zegt:

    Hallo, ik zou graag informatie willen hebben over welke opties zuid hollands landschap heeft betreft het beheren van boomgaarden?


captcha

Typ a.u.b. de tekens over.