Op zoek naar dieren in en om het water op de Zandmotor 2020 Den Haag/Kijkduin

Foto: Klaas Tjoelker, drieteenstrandlopers Foto: Klaas Tjoelker
  • De natuur in
  • Op zoek naar dieren in en om het water op de Zandmotor 2020

zondag 30 augustus 10:00 - 12:30 uur Struin mee met de gidsen van het Zuid-Hollands Landschap en ontdek wat er leeft op en om de Zandmotor.

Foto: Klaas Tjoelker, drieteenstrandlopers Foto: Klaas Tjoelker

Praktische info

Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Kosten

  Normaal Beschermer
Volwassenen € 8,00 € 5,00
Kinderen € 3,00 € 3,00
Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar

Extra voorzorgsmaatregelen i.v.m. het coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt ook het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Tot en met 1 september 2020 gaan sommige excursies wél door, maar met een maximum aantal van 7 personen per excursie.

Als je je hebt aangemeld voor deze activiteit, dan brengen we je ook per mail op de hoogte van deze aanpassing. Hartelijk dank voor je begrip.

Oorspronkelijke tekst

Sinds 2011 ligt de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde als een uitgestrekte vlakte met een duinmeertje. De Argusmast en wat palen vormen de enige bebouwing. Weer, wind en water hebben er vrij spel. Die werken samen aan een dynamische kustbescherming. Hier geen beton, staal en basalt, maar een veranderende kustlijn en spontane duinvorming. Natuur en recreanten hebben hier (tot op zekere hoogte) vrij spel.

Langzamerhand verandert de Zandmotor. Wind en water verspreiden het zand verder langs de kust en hopen het op in aangroeiende duintjes. Als uit het niets schieten her en der allerlei, soms zeldzame, planten omhoog. Ook vogels, vissen, schelpdieren en andere dieren vinden hier een toevluchtsoord.

Je moet wel goed kijken en soms zelfs zoeken om die dieren te zien. De gidsen van het Zuid-Hollands Landschap helpen je graag om ze te ontdekken. Verken samen met hen het dierenleven op en om de Zandmotor en geniet ondertussen van de onmetelijke ruimte en de rust om je heen.

Het kan zijn dat je een eindje door het water gaat waden tijdens deze wandeling!

Praktische info

Parkeren

We verzamelen ter hoogte van de keerlus op de Machiel Vrijenhoeklaan bij het vakantiepark Kijkduin (aan het eind van de parkeerplaats). Op deze parkeerplaats kunt u zo nodig uw auto parkeren.

Horeca in de buurt

Begin oktober gaan de strandtenten dicht. De Haagsche Beek aan de Machiel Vrijenhoeklaan is in ieder geval nog wel open.

Openbaar vervoer

Bus 23, 24 en 26 rijden tot aan bushalte Kijkduin. Van daar af ligt het vertrekpunt van de wandeling op ruim tien minuten lopen (plannen via Google Maps9292 of de NS Reisplanner).

Fietsen

Het vertrekpunt is goed te bereiken per fiets; het ligt vlakbij fietsknooppunt 03. Op de Zandmotor zelf kun je weinig beginnen met de fiets! Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt zetten.

Laarzen komen van pas

Wie dat wil kan het water in op zoek naar diertjes ... Laarzen kunnen dan van pas komen. Maar het is natuurlijk ook bijzonder om pootje te baden in de lagune en in de zee!

Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Ook interessant

zondag 20 december
Midwinterwandeling met muziek
Wandelen
's-Gravenzande
zondag 18 oktober
Herfstwandeling Ockenburgh
Wandelen
Den Haag
Wandelen
's-Gravenzande