Bloemrijke graslanden langs de rivieren

③ De Achthovense Uiterwaarden

Deze uiterwaarden vormen een relatief klein gebied aan de Lek en liggen ten noordoosten van het gehucht Sluis bij Ameide. De uiterwaarden bestaan uit een kruidenrijk en structuurrijk grasland dat richting de rivier hoger gelegen is.

Voorheen waren deze uiterwaarden (mais)akkers waar een monocultuur heerste. Dat betekent dat het land maar één taak heeft, namelijk zo veel mogelijk voedsel produceren, wat leidt tot een beperkte biodiversiteit.

Een belangrijke biotoop

Tussen de Achthovense Uiterwaarden en de dijk ligt een natte moerassige zone. Dit is een belangrijke voortplantingsbiotoop voor onder andere de kamsalamander en de rugstreeppad. We zien de mogelijkheid om dit gebied te breiden en het is onze ambitie om dit hele gebied in beheer te krijgen.

Doneer nu

Het is een complex vraagstuk, maar meer ruimte voor natuur in Zuid-Holland is wel degelijk mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande bedrijventerreinen of landelijk areaal, dat zijn bij uitstek gebieden waar we natuurwaarde kunnen vergroten.

Michiel Houtzagers Directeur

Michiel Houtzagers Directeur

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder