Kruidenrijke graslanden voor weidevogels

② Uitbreiding in de Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard, tussen Gouda en Rotterdam, is een typisch Hollands veenweidegebied. Veenweidegebieden in Nederland zijn uniek en komen met name voor in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland.

Veen ontstaat uit mos- en plantenresten in zuurstofarme omstandigheden, bijvoorbeeld onder water, meestal op een ondergrond van klei. Het Zuid-Hollands Landschap beheert al een tiental gebieden en zet zich in voor het behoud van veenweidegebieden, zoals in de Krimpenerwaard.

Natuurgebieden aan elkaar verbinden

Dat is belangrijk voor diersoorten als de grutto, tureluur en kievit. Maar daarnaast is veen van onschatbare waarde voor de beperking van CO2-uitstoot en het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. We hebben de mogelijkheid om op diverse plekken extra graslanden aan te kopen, zodat we gebieden aan elkaar kunnen verbinden en biodiversiteit te vergroten.

Doneer nu

Het is een complex vraagstuk, maar meer ruimte voor natuur in Zuid-Holland is wel degelijk mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan leegstaande bedrijventerreinen of landelijk areaal, dat zijn bij uitstek gebieden waar we natuurwaarde kunnen vergroten.

Michiel Houtzagers Directeur

Michiel Houtzagers Directeur

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder