Ontdek hoe duinen en planten groeien op de Zandmotor!

  • De natuur in
  • Ontdek hoe duinen en planten groeien op de Zandmotor!

zondag 15 september 10:00 - 12:30 uur De Zandmotor begon als één grote zandvlakte. Beetje bij beetje zijn er planten tevoorschijn gekomen en tegelijkertijd de groei van de eerste duinen. Dat valt direct op als je naar de Zandmotor kijkt. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Gidsen van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap nemen je mee op ontdekkingstocht.

Praktische info

Locatie

Einde Machiel Vrijenhoeklaan (zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Kosten

  Normaal Beschermer
Volwassenen € 8,00 € 5,00
Kinderen € 3,00 € 3,00

Inschrijving gesloten

In 2011 hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland de Zandmotor aangelegd als een uitstulping voor de kust: een ernome, haakvormige zandvlakte met een duinmeer. De Argusmast en wat palen vormen de enige bebouwing. Weer, wind en water kregen er vrij spel. Die werken samen aan een dynamische kustbescherming. Hier geen beton en staal, maar een veranderende kustlijn, spontane duinvorming en plantengroei. Natuur en recreanten hebben hier (tot op zekere hoogte) vrij spel.

Langzamerhand verandert de Zandmotor. Het zand verspreidt zich langs de kust en hoopt zich ook op in aangroeiende duintjes. Her en der verschijnen grasachtige en andere planten. Het is een fascinerend gebeuren waar onze gidsen je graag wat meer van laten zien en beleven.

Ontdek hoe een nieuw duintje begint rondom opkomende plantjes en met de gids ga je samen op zoek naar nieuwe (en soms zeldzame) planten. Geniet ondertussen van de meteloze ruimte om je heen!

Praktische info

Parkeren

We verzamelen op de hoek van de keerlus aan het eind van de Machiel Vrijenhoeklaan (voor de ingang van Vakantiepark Kijkduin). Aan de Machiel Vrijenhoeklaan kun je gratis parkeren.

Horeca in de buurt

Aan de Machiel Vrijenhoeklaan staat café-restaurant de Haagsche Beek. Op het strand staat Beachclub Birds (vroeger: Parker's) bij strandslag 2, dichtbij het vertrekpunt van deze wandeling.

Wandelen

Het is een forse wandeling over strand en rul zand!

Openbaar vervoer

Het vertrekpunt van de wandeling ligt op ruim tien minuten lopen vanaf bushalte Kijkduin (bus 23, 24 en 26). Plan uw reis via 9292, de NS reisplanner of Google Maps

Fietsen

Het vertrekpunt is goed te bereiken per fiets; het ligt vlakbij fietsknooppunt 03. Op de Zandmotor zelf kun je weinig beginnen met de fiets!

Locatie

Einde Machiel Vrijenhoeklaan (zie kaartje), 2555 NW, Den Haag

Ook interessant

zondag 20 december
Midwinterwandeling met muziek
Wandelen
's-Gravenzande
Wandelen
's-Gravenzande
zondag 18 oktober
Herfstwandeling Ockenburgh
Wandelen
Den Haag