Open Monumentendag 2022

Het landelijke thema is dit jaar duurzaamheid ✨

Op zaterdag 10 en zondag 11 september zetten duizenden locaties letterlijk hun deuren open. Dit is dé kans om op bijzondere plekken te komen die anders niet toegankelijk zijn. Ook bij het Zuid-Hollands Landschap is er van alles te beleven!

Bezoek bijvoorbeeld Fort Noorddijk in Hellevoetsluis, maak een rondvaart langs natuurgebied De Zeven Gaten, neem een kijkje in onze fraaie boezemmolen of geniet van een gevarieerd programma op het Haagse Landgoed Ockenburgh.

Hieronder zie je wat er allemaal te doen is in onze gebieden.


Direct doorklikken naar:


Biberbunker

Wanneer

Zaterdag 10 september, tussen 10.00 en 15.30 uur.

Wat

In de winter van 1942-1943 bouwden de Duitsers bijna honderd bunkers in de Duinen van Oostvoorne. Een deel daarvan hoorde bij de radarstelling Biber, bedoeld om geallieerde bommenwerpers te onderscheppen. Na de oorlog zijn veel van deze bunkers gesloopt of met zand afgedekt. De Biberbunker is weer toegankelijk gemaakt en zelfs ingericht zoals toen. Ga mee met een rondleiding en je weet precies wat hier in oorlogstijd gebeurde.

Waar

Biberbunker
Zandweg 83
3233 ES Oostvoorne

Parkeer bij Restaurant aan Zee. Via de Sipkesslag word je naar de Biberbunker geleid.


Boezemmolen No. 6 in Haastrecht

Eppo Notenboom

Wanneer

De molen is op zaterdag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoek.

Wat

Deze grote, ronde, stenen molen werd in 1874 gebouwd ter vervanging van een verbrande achtkante molen (die al eerder een wipmolen na brand had vervangen). De roeden van deze molen zijn de langste ooit in Nederland gerealiseerd en het is daardoor de molen met de grootste ‘vlucht’ van Nederland; bijna 30 meter. Ook de flesvormig gemetselde romp maakt hem bijzonder. De molenaars vertellen je graag over hun vak.

Waar

Boezemmolen nr. 6
Oost-Vlisterdijk 1
2851 ET Haastrecht


Landgoed Ockenburgh in Den Haag

Pratend kunstwerk De Buytenbox

Wanneer

Op zondag 11 september ben je van harte welkom tussen 11:00 en 17:00 uur.

Wat

Beluister het fascinerende verhaal van de restauratie van Villa Ockenburgh, de historische moestuin en de geschiedenis van het prachtige landgoed Ockenburgh. Laat de 17de eeuwse geschiedenis spreken tijdens een rondleiding door de Villa, óf kies voor de korte versie, door plaats te nemen in het onlangs onthulde, pratende kunstwerk De Buytenbox.

Waar

Landgoed Ockenburgh
Monsterseweg
2533 RL Den Haag


Buitenplaats Berbice

Roel van Norel

Wanneer

Geopend op zaterdag 10 september, van 10:00 tot 16:00 uur.

Wat

Op deze dag is iedereen welkom om het park en de oranjerie te bezoeken. De dag wordt georganiseerd door de vrijwilligers en er zijn rondleidingen op de hele uren. 

Waar

Buitenplaats Beresteijn
Leidseweg 191
2253 AD Voorschoten


Eendenkooi De Zouwe in Ameide

Wanneer

Zaterdag 10 september tussen 10.00 – 14.00 uur ben je van harte welkom.

Wat

Neem een kijkje in het kleine kooikerhuis, maak kennis met het werk van de kooiker én het onderhoud van de kooi. Onze vrijwilligers leiden je met plezier rond door de eendenkooi en vertellen je alles over vangpijpen, rietschermen, het bos en de soorten eenden die op de plas komen.

Waar

Eendenkooi De Zouwe
Zouwendijk
Ameide


Fort Noorddijk

Idde Lammers

Wanneer

Geopend op zaterdag 10 september, van 11:00 tot 16:00 uur.

Wat

Nabij Nieuwenhoorn ligt het prachtige Fort Noorddijk, een parel in het landschap. Het fort heeft zowel voor de natuur als cultuurhistorisch een grote waarde. Nieuwsgierig? Gidsen zijn die dag aanwezig en nemen de bezoekers mee terug in de tijd.

De Stelling van Maas- en Haringvlietmonden bestond uit de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis en daartussen twee forten, waaronder Fort Noorddijk. Het fort werd in 1884 opgeleverd. Bij een aanval uit zee kon het gedeelte ten westen van het fort onder water worden gezet. Maar het fort is meer dan onderdeel van de stelling, het is inmiddels ook een plek waar vleermuizen graag overwinteren. Boswachter Mirjam zal je er alles over vertellen.

Waar

Fort Noorddijk
Noorddijk 6
3222 LG Hellevoetsluis


De Zeven Gaten / K4 Gemaal

Wanneer

Op zaterdag 10 september te bezoeken met boot en gids tussen 10:00 – 17:00 uur

Wat

Dit unieke natuurgebied behoorde bij buitenplaats Hofzicht en is sinds de 17e eeuw nauwelijks veranderd. Het bestaat uit zeven sloten die in de volksmond gaten werden genoemd. Ertussen bevindt zich drassig land en houtwallen. Een natuurgids vertelt aan boord over de rijke flora en fauna.

Vaarschema K4 Gemaal

Op de volgende tijden vertrekt er een boot met gids:

 • 10.00 uur
 • 11.30 uur
 • 13.30 uur
 • 15.00 uur
  De tijden zijn bij benadering.

Waar

K4 Gemaal Oude en Nieuwe Broekpolder
Zwet 14
2295 KZ Kwintsheul


Kasteel van Rhoon

A.R. Mulder

Wanneer

Te bezoeken op zondag 11 september tussen 11:00 – 17:00 uur.

Er zijn rondleidingen om 11:00 en 14:00 uur, deze zijn gratis. Aanmelden in de hal. Om 15:00 uur is er een rondleiding door de kasteelgaarde door een gids van het Zuid-Hollands Landschap.

Wat

Het Kasteel van Rhoon is een versterkte donjon uit 1432, gebouwd door de familie Van Duyvelant, die destijds leenheer waren van de Heerlijkheid Rhoon. Het oorspronkelijk kasteel werd in 1421 verwoest door de Sint-Elizabethsvloed. Het huidige kasteel bevindt zich in Rhoon-Noord en is omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. 

Waar

Kasteel van Rhoon
Dorpsdijk 63
3161 KD Rhoon

Praktische Info

 • Bekijk ook de speciale website: Open Monumentdag 2022

  Meer informatie
  Meer informatie

Open Monumentendag 2022

Evenement

Activiteiten in Zuid-Holland
 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder