Bewonder het Hyacintenbos

Het Hyacintenbos, in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen, is een verborgen paradijs met prachtige voorjaarsbloeiers!

Het is elk jaar weer een beetje afwachten: wanneer kunnen we genieten van de blauwe bloemenpracht van de hyacinten in het bos? Afhankelijk van de winter, hopen we vandaag al heel wat hyacinten in bloei te zien op deze wandeling. Wilde hyacinten zijn een van de bekendste stinzenplanten.

Buitenplaats Ockenburgh staat met name bekend om zijn wilde hyacint, maar er zijn veel meer stinzenplanten te vinden. Ga met de gids mee op pad en laat je verwonderen door deze bijzondere planten, met hun specifieke kleuren en geuren.


Stinzenplanten of stinsenplanten zijn vroege voorjaarsbloeiers. De eerste beginnen al begin maart en de laatste bloeien door tot in mei. Deze prachtig bloeiende planten zijn eeuwen geleden, vanaf de Middeleeuwen, vanuit het zuiden ingevoerd en verwilderd geraakt. Ze zijn inmiddels ingeburgerd.

Destijds werden de stinzenplanten geplant op buitenplaatsen, zoals kasteeltuinen, oude boerenerven en kloostertuinen. Met name in Friesland, Groningen en de Achterhoek, bij buitenplaatsen langs de Vecht maar ook aan de binnenduinrand. Stins is een Fries woord waarmee vanaf ongeveer 1400 stenen huizen (landhuizen) werden aangeduid.Praktische info

Parkeren

Met de auto neem je op S200 (Lozerlaan/Ockenburghstraat) de afslag Monster/Parnassia Groep. Ga voorbij het tuincentrum rechtsaf over een bruggetje. Parkeer links op de parkeerplaats.

Parkeerplaats Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg 4, 2552 RL Den Haag.

De gids verwelkomt je op de parkeerplaats bij de fietsenstalling

Openbaar vervoer

Buslijn 31 rijdt van bus-/tramhalte Leyenburg naar bushalte Ockenburgh aan de Monsterseweg. Meer bussen rijden naar Kijkduin. Zie ook 9292.nl.

Fietsen

Je kunt landgoed Ockenburgh goed bereiken op de fiets en er staan fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt maken.

Horeca in de buurt

Villa Ockenburgh heeft een restaurant plus een glazen kas voor kleine hapjes. Verder is er volop horeca rond het strand van Kijkduin. Ook stads-boerderij Pluk! heeft een lunchroom met terras.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg, Den Haag

Praktische Info

Bewonder het Hyacintenbos

Excursie

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder