Bodemdiertjes zoeken Staelduinse Bos

Pissebed
Heb je wel eens een pissebed van dichtbij bekeken? Of een springstaart gezien…

In het Staelduinse Bos krioelt het van de bodemdiertjes, maar je ziet ze niet altijd meteen met het blote oog. De Vrienden van het Staelduinse Bos organiseren een zoektocht naar deze kleine rakkers. Bij het bezoekerscentrum nemen we de vangst onder de loep en gaan we opzoeken welk diertje het is.

Wat zíjn bodemdieren eigenlijk?
Diertjes die net boven of onder de grond leven. Er zijn tien hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. Iedere groep bestaat weer uit meer soorten, zoals de tijgerslak of de tweestreep, de grote glimworm en de kelderpissebed.

Waarom zijn ze belangrijk?
Omdat ze de bodem gezond houden. En een gezonde bodem betekent weer gezond voedsel of schoon drinkwater voor ons. We kunnen dus eigenlijk niet zonder die krioelende schepseltjes.

Aanmelden
Aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden. De zoektocht start bij het bezoekerscentrum d’Oude Koestal op 16 april vanaf 14.00 uur.


Wisselende tentoonstelling – d’Oude Koestal
Breng na de wandeling nog een bezoek aan d’Oude Koestal. Dit bezoekerscentrum wordt beheerd door de vrijwilligers van de vereniging “Vrienden van het Staelduinse Bos”. Op de zolder van bezoekerscentrum is o.a. een wisselende flora en fauna tentoonstelling en op de begane grond is een vaste expositie over de natuur en het gebied.


Praktische info

Parkeren

Er is parkeergelegenheid op het parkeerterrein aan de Oude Hooislag, einde Papedijk. Vanaf daar is het bezoekerscentrum d’Oude Koestal het snelst te bereiken.

Horeca in de buurt

Brasserie De Bosrand aan de Staelduinlaan 1a in ‘s-Gravenzande ontvangt je graag voor een kopje koffie of thee met appelgebak of lunch.

Wandelen

Wil je nog een keer terugkomen naar het Staelduinse bos om te wandelen? Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet door het bos van ongeveer 3 km: de vleermuisroute (rode paaltjes), Van Rijckevorselroute (paaltjes met rolstoelvignet) en d’Oude Koestalroute (gele paaltjes).

Bezoekerspunt

Bezoekerscentrum d’Oude Koestal, Peppellaan 1, 2691 NG ´s–Gravenzande


Locatie

Heb je wel eens een pissebed van dichtbij bekeken? Of een springstaart gezien…Ga mee bodemdiertjes zoeken in het bos.

Peppellaan 1, 2691 NG ´s–Gravenzande

Praktische Info

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder