Bodemdiertjes zoeken Staelduinse Bos

Pissebed
Heb je wel eens een pissebed van dichtbij bekeken? Of een springstaart gezien…

In het Staelduinse Bos krioelt het van de bodemdiertjes, maar je ziet ze niet altijd meteen met het blote oog. De Vrienden van het Staelduinse Bos organiseren een zoektocht naar deze kleine rakkers. Bij het bezoekerscentrum nemen we de vangst onder de loep en gaan we opzoeken welk diertje het is.

Wat zíjn bodemdieren eigenlijk?
Diertjes die net boven of onder de grond leven. Er zijn tien hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. Iedere groep bestaat weer uit meer soorten, zoals de tijgerslak of de tweestreep, de grote glimworm en de kelderpissebed.

Waarom zijn ze belangrijk?
Omdat ze de bodem gezond houden. En een gezonde bodem betekent weer gezond voedsel of schoon drinkwater voor ons. We kunnen dus eigenlijk niet zonder die krioelende schepseltjes.

Aanmelden
Aanmelden is niet nodig. Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden. De zoektocht start bij het bezoekerscentrum d’Oude Koestal op 16 april vanaf 14.00 uur.


Wisselende tentoonstelling – d’Oude Koestal
Breng na de wandeling nog een bezoek aan d’Oude Koestal. Dit bezoekerscentrum wordt beheerd door de vrijwilligers van de vereniging “Vrienden van het Staelduinse Bos”. Op de zolder van bezoekerscentrum is o.a. een wisselende flora en fauna tentoonstelling en op de begane grond is een vaste expositie over de natuur en het gebied.


Praktische info

Parkeren

Er is parkeergelegenheid op het parkeerterrein aan de Oude Hooislag, einde Papedijk. Vanaf daar is het bezoekerscentrum d’Oude Koestal het snelst te bereiken.

Horeca in de buurt

Brasserie De Bosrand aan de Staelduinlaan 1a in ‘s-Gravenzande ontvangt je graag voor een kopje koffie of thee met appelgebak of lunch.

Wandelen

Wil je nog een keer terugkomen naar het Staelduinse bos om te wandelen? Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet door het bos van ongeveer 3 km: de vleermuisroute (rode paaltjes), Van Rijckevorselroute (paaltjes met rolstoelvignet) en d’Oude Koestalroute (gele paaltjes).

Bezoekerspunt

Bezoekerscentrum d’Oude Koestal, Peppellaan 1, 2691 NG ´s–Gravenzande


Locatie

Heb je wel eens een pissebed van dichtbij bekeken? Of een springstaart gezien…Ga mee bodemdiertjes zoeken in het bos.

Peppellaan 1, 2691 NG ´s–Gravenzande

Praktische Info

 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder