Bezoek de Bunkerdag

Duik in het verleden en onder de grond bij Vinetaduin

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 28 mei van 10.00 tot 17.00 uur zijn bunkers langs de kust van Nederland voor één dag open!

Vinetaduin

In het Vinetaduin in Hoek van Holland ben je van harte welkom. Het Vinetaduin, uitgeroepen tot Rijksmonument, herbergt een voor Nederland unieke combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in een beschermd natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit 1914-1918, een Nederlandse geschutbatterij uit 1937-1940, een Duitse kustbatterij uit 1940-1945 en een Amerikaans communicatiestation uit 1967. Met andere woorden: alle krijgsperioden uit de vorige eeuw hebben hier hun sporen achterlaten.

Momenteel is het Vinetaduin een prachtig Natura 2000-gebied met zeldzame bewoners, waaronder verschillende overwinterende vleermuissoorten. Het gebied is in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap en normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Maar voor deze ene dag…

Bunker Bremen

De tijd heeft hier duidelijk niet stil gestaan en inmiddels zijn de bunkers overgenomen door bijzondere flora & fauna. Deze vergankelijkheid laten we je graag zien tijdens Bunkerdag door middel van een uitgestippelde route langs een aantal bunkers. De route loopt ook langs Bunker Bremen, dat ingericht is als museum en voor de gelegenheid vandaag ook geopend is.

Vergeet je zaklamp niet! De bunkers en gangen zijn niet rolstoeltoegankelijk.

Entreebewijs kopen

Voor de Bunkerdag heb je een entreebewijs (polsbandje) nodig. Deze zijn te koop op zaterdag 28 mei bij de ingang van het Vinetaduin

Een entreebewijs (polsbandje) voor de Bunkerdag kost:
Volwassen (13+): €7,50
Kinderen (4-12 jaar): €4,-
Kinderen (0-3 jaar): Gratis

Geldig bij alle opengestelde bunkers van 10.00 tot 17.00 uur

Meer informatie Bunkerdag

Excursie door het gangenstelsel

Durf jij het ondergrondse gangenstelsel in tijdens de Bunkerdag in het Vinetaduin in Hoek van Holland? Ook dit jaar nemen wij je exclusief mee het ondergrondse gangenstelsel in. Heel bijzonder, want deze is slechts beperkt toegankelijk door de hedendaagse gevleugelde bewoners. Er is een zeer beperkt aantal bezoekers dat mee kan met de rondleiding van ongeveer 1 uur. 

De inschrijving start op vrijdag 20 mei om 20.00 uur. 

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan in de omgeving van het Vinetaduin op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.

Openbaar vervoer

Plan de reis naar Bushalte Strandweg Hoek van Holland met 9292.nl. Vanaf de bushalte is het 1 minuut lopen.

Ongeschikt voor rolstoelen

De bunkers en gangen zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Horeca in de buurt

Koffie, thee en frisdrank is verkrijgbaar op het terrein. Alleen pin.

Wandelen

Vanwege de kwetsbaarheid van dit Natura2000 gebied kan er alleen gewandeld worden langs de gemarkeerde route.

Laarzen

Niet noodzakelijk, maar trek dichte schoenen aan die wel vies mogen worden.

Bijzonderheden

Is het niet gelukt een plekje te bemachtigen tijdens de Bunkerdag, kijk dan op www.zhl.nl/bunkers voor alternatieve excursiedata.

Locatie

Strandweg 25, Hoek van Holland

Praktische Info

Bezoek de Bunkerdag

Excursie

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder