Clean Up wandeling – Zandmotor

Joop van Houdt
‘Plastic soep’ is tegenwoordig een bekend begrip en er is geen zeevogel, vis of zeehond, die geen plastic in zijn maag heeft. Dit is niet alleen een interessante excursie maar we gaan deze keer ook opruimen!

De Zandmotor is in 2011 aangelegd ter versterking van de smalle kuststrook ter hoogte van Ter Heyde. Het is een uitgestrekte zandvlakte waar zee en wind vrij spel hebben.

Bij iedere vloed en nog meer na iedere storm spoelt afval uit de zee aan. Tegelijkertijd neemt de zee bij aflopend tij weer afval mee terug. Vaak zijn dat kleine stukjes plastic die op zee voor voedsel aangezien worden, of visdraad, waarin dieren verstrikt kunnen raken.

Recreatie veroorzaakt helaas ook allerlei afval op het strand en in de ‘embryonale duintjes’. Op de heenweg van de excursie vertellen de gidsen over het ontstaan en de functie van de Zandmotor en samen bekijken we schelpen, wieren, diertjes, planten en wat we maar vinden. En op de terugweg concentreren we ons op het opruimen van plastic en ander afval, vooral op de kleine stukjes en draadjes die door de veegauto niet gevonden worden en die bij voorbeeld verstopt liggen tussen de embryonale duintjes.

Zo hebben we niet alleen een leuke en interessante excursie, maar dragen we ook bij aan ‘World Clean-up day’.


Boek hier je ticket(s)

za. 21 september 2024

10:00 – 12:30 uur

Tickets bestellen

Praktische info

Parkeren

We verzamelen ter hoogte van de keerlus op de Machiel Vrijenhoeklaan bij het vakantiepark Kijkduin (aan het eind van de parkeerplaats). Op deze parkeerplaats kunt u zo nodig uw auto parkeren.

Openbaar vervoer

Bus 23, 24 en 26 rijden tot aan bushalte Kijkduin. Van daar af ligt het vertrekpunt van de wandeling op ruim tien minuten lopen (plannen via Google Maps9292 of de NS Reisplanner).

Fietsen

Het vertrekpunt is goed te bereiken per fiets; het ligt vlakbij fietsknooppunt 03. Op de Zandmotor zelf kun je weinig beginnen met de fiets! Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt zetten.

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze wandeling gaat over het mulle zand en is daardoor niet geschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

Gedurende het hele jaar is De Haagsche Beek geopend voor wat lekkers.Tijdens het strandseizoen kunt u ook terecht bij Beach House Blow en Suiderstrand.

Laarzen

Laarzen kunnen van pas komen.

Bijzonderheden

Voor speciale jutterstassen wordt gezorgd. Het is wel handig om zelf (tuin) handschoenen mee te nemen.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW Den Haag

Praktische Info

Clean Up wandeling – Zandmotor

Excursie

Tickets bestellen
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder