Clean Up wandeling – Zandmotor

‘Plastic soep’ is tegenwoordig een bekend begrip en er is geen zeevogel, vis of zeehond, die geen plastic in zijn maag heeft. Dit is niet alleen een interessante excursie maar we gaan deze keer ook opruimen!

De Zandmotor is in 2011 aangelegd ter versterking van de smalle kuststrook ter hoogte van Ter Heyde. Het is een uitgestrekte zandvlakte waar zee en wind vrij spel hebben.

Bij iedere vloed en nog meer na iedere storm spoelt afval uit de zee aan. Tegelijkertijd neemt de zee bij aflopend tij weer afval mee terug. Vaak zijn dat kleine stukjes plastic die op zee voor voedsel aangezien worden, of visdraad, waarin dieren verstrikt kunnen raken.

Recreatie veroorzaakt helaas ook allerlei afval op het strand en in de ‘embryonale duintjes’. Op de heenweg van de excursie vertellen de gidsen over het ontstaan en de functie van de Zandmotor en samen bekijken we schelpen, wieren, diertjes, planten en wat we maar vinden. En op de terugweg concentreren we ons op het opruimen van plastic en ander afval, vooral op de kleine stukjes en draadjes die door de veegauto niet gevonden worden en die bij voorbeeld verstopt liggen tussen de embryonale duintjes.

Zo hebben we niet alleen een leuke en interessante excursie, maar dragen we ook bij aan ‘World Clean-up day’.

Praktische info

Parkeren

We verzamelen ter hoogte van de keerlus op de Machiel Vrijenhoeklaan bij het vakantiepark Kijkduin (aan het eind van de parkeerplaats). Op deze parkeerplaats kunt u zo nodig uw auto parkeren.

Openbaar vervoer

Bus 23, 24 en 26 rijden tot aan bushalte Kijkduin. Van daar af ligt het vertrekpunt van de wandeling op ruim tien minuten lopen (plannen via Google Maps9292 of de NS Reisplanner).

Fietsen

Het vertrekpunt is goed te bereiken per fiets; het ligt vlakbij fietsknooppunt 03. Op de Zandmotor zelf kun je weinig beginnen met de fiets! Op verschillende plaatsen in de omgeving zijn fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt zetten.

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze wandeling gaat over het mulle zand en is daardoor niet geschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

Gedurende het hele jaar is De Haagsche Beek geopend voor wat lekkers.Tijdens het strandseizoen kunt u ook terecht bij Beach House Blow en Suiderstrand.

Laarzen

Laarzen kunnen van pas komen.

Bijzonderheden

Voor speciale jutterstassen wordt gezorgd. Het is wel handig om zelf (tuin) handschoenen mee te nemen.

Locatie

Machiel Vrijenhoeklaan (keerlus, zie kaartje), 2555 NW Den Haag

Praktische Info

Clean Up wandeling – Zandmotor

Excursie

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder