Gallen en Mineerders Landgoed Ockenburg

We gaan op zoek naar bultjes en gaatjes op bomen en planten die door allerlei beestjes wordt veroorzaakt.

Gallen komen voor op allerlei boom- en plantsoorten. De meest bekende is waarschijnlijk de galappel die aan de achterkant van een eikenblad te vinden is. Ze zien eruit als mini appeltjes (zie foto) en worden veroorzaakt door o.a. verschillende soorten insecten.

Zie je gangetjes in een blad of een holletje, dan heb je waarschijnlijk te maken met een bladmineerder. Sluipwespen, galmuggen en allerlei andere insecten kunnen dit veroorzaken. De co-productie van parasiet en gastheer is vaak heel bijzonder.

Gallen kom je op elke natuurwandeling wel tegen, net als bladmineerders. Het is een kwestie van goed kijken.

Praktische info

Parkeren

Met de auto neem je op S200 (Lozerlaan/Ockenburghstraat) de afslag Monster/Parnassia Groep. Ga voorbij het tuincentrum rechtsaf over een bruggetje. Parkeer links op de parkeerplaats.

Parkeerplaats Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg 4, 2552 RL Den Haag.

De gids verwelkomt je op de parkeerplaats bij de fietsenstalling

Openbaar vervoer

Buslijn 31 rijdt van bus-/tramhalte Leyenburg naar bushalte Ockenburgh aan de Monsterseweg. Meer bussen rijden naar Kijkduin. Zie ook 9292.nl.

Horeca in de buurt

Villa Ockenburgh heeft een restaurant plus een glazen kas voor kleine hapjes. Verder is er volop horeca rond het strand van Kijkduin. Ook stads-boerderij Pluk! heeft een lunchroom met terras.

Fietsen

Je kunt landgoed Ockenburgh goed bereiken op de fiets en er staan fietsenrekken waar je je fiets aan vast kunt maken.

Locatie

Landgoed Ockenburgh, Monsterseweg, Den Haag

Praktische Info

Gallen en Mineerders Landgoed Ockenburg

Excursie

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder