Op zoek naar nachtdieren in het Staelduinse Bos (vol)

Als de zon ondergaat, maakt het geluid van de zangvogels plaats voor het geroep van uilen. Ook vleermuizen verlaten hun slaapplaats en gaan op zoek naar voedsel.

Tijdens deze wandeling gaan we in de eerste plaats op zoek naar uilen en vleermuizen. De uilen hebben inmiddels jongen, die kunnen we, met een beetje geluk, nog vinden in de buurt van hun ouders. Verder proberen we met behulp van de bat-detector vleermuizen op te sporen. De kans is groot dat we ook andere nachtdieren tegenkomen. Zo vinden we misschien wel vossen, egels en diverse amfibieën.

Over de bosuil

Een bosuil is ongeveer zo groot als een kraai, heeft een grote ronde kop en grote, brede vleugels. Er zijn drie kleurvarianten, grijs, donkerbruin en roestrood. Bij al deze kleurvormen komen lengtestrepen op het verenpak voor. De schouders en vleugels zijn getekend met witte druppels. De ogen zijn zwart. Overdag rusten ze veelal dicht tegen een boomstam aangedrukt. Gedrongen lichaam en relatief grote kop.

Over de vleermuis

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Nederland kent wel meer dan 20 vleermuissoorten. Zeldzaam is de meervleermuis die ons bos af en toe een bezoekje brengt. Tegen het vallen van de duisternis gaan de vleermuizen op zoek naar voedsel. Maar wees gerust, ze voeden zich allemaal met insecten.Praktische info

We verzamelen op de Parkeerplaats aan de Staelduinlaan in ‘s-Gravenzande.

Parkeren

Er is parkeergelegenheid op het parkeerterrein aan de Staelduinlaan. Hier kun je ook je fiets stallen.

Horeca in de buurt

Brasserie De Bosrand aan de Staelduinlaan 1a in ‘s-Gravenzande ontvangt je graag voor een kopje koffie of thee met appelgebak of lunch.

Wandelen

Wil je nog een keer terugkomen naar het Staelduinse bos om te wandelen? Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet door het bos van ongeveer 3 km: de vleermuisroute (rode paaltjes), Van Rijckevorselroute (paaltjes met rolstoelvignet) en d’Oude Koestalroute (gele paaltjes).

Bezoekerspunt

Bezoekerscentrum d’Oude Koestal, Peppellaan 1, 2691 NG ´s–Gravenzande. Dit bezoekercentrum wordt beheerd door de Vrienden van Het Staelduinse Bos

Bijzonderheden

Tip!
Neem een paar stevige schoenen mee! We maken een fikse wandeling van zo’n vier kilometer om de kans op het vinden van de nachtdieren zo groot mogelijk te maken. Neem een lampje mee voor de veiligheid, maar verstoor de dieren zo min mogelijk.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Parkeerterrein aan de Staelduinlaan, 2691 NN ‘s-Gravenzande.

Praktische Info

Op zoek naar nachtdieren in het Staelduinse Bos (vol)

Excursie

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder