Ontdek Sophiapolder, waddenzee in Zuid-Holland

Dankzij getijdenrivier de Noord bepaalt het water het ritme van Sophiapolder: twee keer per dag stroomt het water hier naar binnen. Met eb komen de slikken droog te liggen. Met vloed vullen de geulen en kreken zich met zoet water. Dat zorgt voor een bijzonder landschap: een waddengebied onder de rook van Dordrecht! Te mooi om te missen, dus meld je aan en vergeet je verrekijker niet.

Deze excursie begint wanneer je aan boord van het voetveer stapt. Aan boord en tijdens de wandeling over het eiland gidst de gids je door oude verhalen en langs nieuwe (vogel)soorten. Je wandelt door een geschiedenisboek met overal wel een (vreemde) vogel te spotten of verhaal voor het oprapen. De gids kent ze allemaal!

Van landbouwgrond naar een waar vogelparadijs. De Dordtse bankier Herman de Kat had dat niet kunnen bedenken toen hij in 1856 drie zandbanken omringde met een dijk: Sophiapolder was geboren. Het eiland werd vooral gebruikt als landbouwgebied. In 2011 veranderde dit met het doorsteken van de dijk: een nieuw natuurgebied was geboren. Vogels vinden sindsdien op de drooggevallen slikken een tafeltje dekje. Tureluur, grutto, kluut en verschillende soorten meeuwen scharrelen hun kostje hier bij elkaar. Met een beetje gelukt laat de ijsvogel van zich horen tijdens het boottochtje naar het eiland toe. 

Benieuwd naar de verhalen van Sophia? Meld je aan en ga mee!

Praktische info

Parkeren

De start van de excursie is bij de opstapplek van het voetveer, Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht. Hier kun je ook parkeren maar let op, de gelegenheid is beperkt dus kom bij voorkeur met de fiets.

Openbaar vervoer

Bus 88, halte Laan van Walburg, Hendrik-Ido-Ambacht; daarna nog ruim 10 minuten lopen. Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Vogels kijken

Vergeet je verrekijker niet.

Publiekslievelingen

Lepelaar, ijsvogel

Locatie

We verzamelen bij de opstapplek van het voetveer, Veersedijk 301 in Hendrik-Ido-Ambacht.

Veersedijk 301

Praktische Info

Ontdek Sophiapolder, waddenzee in Zuid-Holland

Excursie

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder