Project Groene Strand – Zandmotor

Kom meer te weten over het ontstaan van de Zandmotor en het project Groene Strand dat hier van start gaat. Ervaren natuurgidsen, nemen je mee terug in het verleden, het heden en misschien wel de toekomst van de Zandmotor.

Met het project Het Groene Strand willen we de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer krijgt strandleven geen kans om zich te ontwikkelen. Sluipenderwijs is een mooi landschap en wonderlijke natuur de afgelopen jaren daardoor verloren gegaan. Samen gaan we hier verandering in brengen.

De Zandmotor is in 2011 aangelegd ter versterking van de smalle kuststrook ter hoogte van Ter Heyde. Het is een uitgestrekte zandvlakte waar zee en wind vrij spel hebben. De gidsen vertellen over de geschiedenis van het gebied na de ijstijd, over het nut en de noodzaak van het extra toegevoegde zand en de natuur op de Zandmotor. Na deze wandeling wordt duidelijk dat het Groene Strand hier wel eens erg waardevol kan zijn.

Ben je geïnteresseerd in het project Groene Strand en wil je je hier graag voor inzetten? Loop dan zeker mee en laat je informeren!

Aanmelden

Aanmelding voor deze informatieve wandeling is verplicht en kan via medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com


Bekijk de video

Deze activiteit is onderdeel van het project Het Groene Strand. Het Groene Strand versterkt natuur op stranden en maakt die beter te beleven. Deelnemers werken in een team samen aan de doelen van het project. Het Groene Strand is een landelijk project, mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De Provinciale Landschappen, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting Anemoon en Vogelbescherming Nederland voeren het project uit. Het Zuid-Hollands Landschap coördineert het project in Zuid-Holland. Natuurlijk Delfland voert de werkzaamheden voor Het Groene Strand uit op De Zandmotor.


Praktische info

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze informatieve wandeling gaat over het mulle zand en is daardoor niet geschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

Gedurende het hele jaar is De Haagsche Beek geopend voor wat lekkers.Tijdens het strandseizoen kunt u ook terecht bij Beach House Blow en Suiderstrand.

Laarzen

Laarzen kunnen van pas komen.


Locatie

Na aanmelding ontvang je de verzamellocatie

Praktische Info

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder