Vleermuizentocht Staelduinse Bos

Wat is er nu spannender dan ’s avonds vleermuizen spotten in het Staelduinse Bos? Dat kan tijdens de Nacht van de Vleermuis in ‘s-Gravenzande. Op vrijdag 23 augustus, worden er 3 unieke vleermuis en bunker excursies georganiseerd door het Zuid-Hollands Landschap.

Onze gids neemt je mee langs de verschillende bunkers met in de hand een batdetector. Hiermee gaan we op zoek naar de verschillende soorten vleermuizen die leven in de bunkers en in het bos foerageren. Zes soorten vleermuizen leven hier in het Staelduinse bos, waaronder watervleermuizen, grootoorvleermuizen, de baardvleermuis én meervleermuizen. Vooral in de schemering zijn ze goed waar te nemen.

Ook nemen we je mee in de geschiedenis achter de bunkers…

Gedurende Tweede Wereldoorlog lag het Staelduinse Bos op veilige afstand van de kust in het noordelijke deel van de Festung Hoek van Holland. Als je heel goed kijkt, dan zou je nog een cirkel kunnen vormen van de 28 bunkers van het hoofdkwartier met de commandobunker in het midden. Tijdens de Koude Oorlog werd het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marine, die er munitie opsloeg.  

Nu hebben de bunkers een andere bestemming, namelijk het verblijf van vleermuizen. In dit afgesloten beschermd natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap vertoeven zij graag in alle rust.

Deze excursie slaat een bijzondere brug tussen de bijzondere natuurwaarden en het militair erfgoed van het Staelduinse Bos. De eerste excursie van 21.00 uur is zeer geschikt voor kinderen onder begeleiding van een volwassene. Hoe later het wordt, hoe donkerder en spannender het is.


Boek hier je ticket(s)

vr. 23 augustus 2024

21:00 – 22:30 uur

vr. 23 augustus 2024

22:00 – 23:30 uur

vr. 23 augustus 2024

23:00 – 00:30 uur

Tickets bestellen

Praktische info

Parkeren

Je kunt parkeren op de parkeerplaats van het Staelduinse bos aan de Staelduinlaan, 2691 NN in ‘s-Gravenzande.

Fietsen

Kom op de fiets! Je kunt je fiets stallen bij de parkeerplaats.

Horeca in de buurt

Brasserie De Bosrand aan de Staelduinlaan 1a in ‘s-Gravenzande ontvangt je graag voor een kopje koffie of thee met appelgebak of diner. Kijk op de website voor meer informatie.

Wandelen

Wil je nog een keer terugkomen naar het Staelduinse bos om te wandelen? Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet door het bos van ongeveer 3 km: de vleermuisroute (rode paaltjes), Van Rijckevorselroute (paaltjes met rolstoelvignet) en d’Oude Koestalroute (gele paaltjes).

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

parkeerplaats van het Staelduinse bos aan de Staelduinlaan, 2691 NN in ‘s-Gravenzande.

Praktische Info

Vleermuizentocht Staelduinse Bos

Excursie

Tickets bestellen
 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder