Voorjaarsbloeiers Rhijngeest

Ontdek het verborgen paradijs Rhijngeest en laat je verwonderen door de prachtige voorjaarsbloemen!

De natuur is ontwaakt uit haar winterslaap en we gaan op zoek naar stinsenplanten, waaronder sneeuwklokjes, krokussen, de gele, blauwe én bosanemoon, de gevlekte en Italiaanse aronskelk, sterhyacinten en bostulpen. Kortom een bloemenzee aan kleur.

Deze voorjaarsbloeiers zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden. Van oudsher zorgden de opvallende bloemen van de stinsenplanten voor lentekleur op diverse buitenplaatsen. Met name in Friesland, Groningen, de Utrechtse Vechtstreek en aan de binnenduinrand worden ze nog veel gevonden.

Gids Koen van Zoest inventariseert en monitort op Rhijngeest jaarlijks de stinsenplanten en weet op zijn duimpje de groeiplaatsen te vinden. De laatste jaren zijn ook nieuwe soorten aangeplant. Slaan zij aan?

Ga mee op pad, geniet van het prille voorjaarsbos en laat je verwonderen!Praktische info

We verzamelen bij het Gemeentehuis van Oegstgeest.

Parkeren

Auto: neem op de A44 afrit 7 en volg de borden naar Oegstgeest. Neem na 450 m op de rotonde de eerste weg rechtsaf (Rhijngeesterstraatweg, later Endegeesterstraatweg). Na 600 m ligt rechts een parkeerplaats waar u langer dan 1 uur kan parkeren. Vanaf hier wandelt u met 5 minuten terug naar het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg 13.

Openbaar vervoer

Neem bij Leiden-Centraal buslijn 57 richting Nieuw-Vennep en stap uit bij halte Van Assendelftstraat, Oegstgeest. Het gemeentehuis is naast de bushalte. Zie voor de details 9292.nl.

Horeca in de buurt

Langs de Rhijngeesterstraatweg ligt Proeflokaal Bregje. Even ten noorden van de Rhijngeesterstraatweg (richting de rotonde) kun je terecht bij Café De Gouwe.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Rhijngeesterstraatweg 9, 2342 AN, Oegstgeest

Praktische Info

Voorjaarsbloeiers Rhijngeest

Excursie

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder