Nachtdieren in het Staelduinse Bos Op avon(d)tuur in het Westland

donderdag 29 augustus 20:30 - 22:00 uur Als de zon ondergaat, maakt het geluid van de zangvogels plaats voor het geroep van uilen. Ook vleermuizen verlaten hun slaapplaats en gaan op zoek naar voedsel.

Praktische info

Locatie

Staalduinlaan 19, 2691 NN, 's-Gravenzande

Kosten

  Normaal Beschermer
Volwassenen € 8,00 € 5,00
Kinderen € 3,00 € 3,00

Inschrijving gesloten

Tijdens deze wandeling gaan we in de eerste plaats op zoek naar uilen en vleermuizen. De uilen hebben inmiddels jongen, die kunnen we, met een beetje geluk, nog vinden in de buurt van hun ouders. Verder proberen we met behulp van een bat-detector vleermuizen op te sporen. De kans is groot dat we ook andere nachtdieren tegenkomen. Zo vinden we misschien wel vossen, egels en diverse amfibiën.

Over de bosuil
Een bosuil is ongeveer zo groot als een kraai, heeft een grote ronde kop en grote, brede vleugels. Er zijn drie kleurvarianten, grijs, donkerbruin en roestrood. Bij al deze kleurvormen komen lengtestrepen op het verenpak voor. De schouders en vleugels zijn getekend met witte druppels. De ogen zijn zwart. Overdag rusten ze veelal dicht tegen een boomstam aangedrukt. Gedrongen lichaam en relatief grote kop.

Over de vleermuis
Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Nederland kent wel meer dan 20 vleermuissoorten. Zeldzaam is de meervleermuis die ons bos af en toe een bezoekje brengt. Tegen het vallen van de duisternis gaan de vleermuizen op zoek naar voedsel. Maar wees gerust, ze voedden zich allemaal met insecten.

Tip!
Neem een paar stevige schoenen mee! We maken een stevige wandeling van zo'n vier kilometer om de kans op het vinden van de nachtdieren zo groot mogelijk te maken. Neem een lampje mee voor de veiligheid, maar verstoor de dieren zo min mogelijk.

Praktische info

Parkeren

We verzamelen op het parkeerterrein tegenover Staelduinlaan 19, 2691 NN 's-Gravenzande. 

Horeca in de buurt

Brasserie De Bosrand, Staelduinlaan 1a, 2691 NN 's-Gravenzande.

Openbaar vervoer

Het Staelduinse Bos is te bereiken per OV, stap uit bij Busstop Heenweg, ’s Gravenzande. Plan je reis via 9292.nl

Bijzonderheden

De wandeling is niet geschikt voor mindervaliden en kinderen onder de 12 jaar.

Locatie

Staalduinlaan 19, 2691 NN, 's-Gravenzande

Ook interessant

zondag 20 december
Midwinterwandeling met muziek
Wandelen
's-Gravenzande
Wandelen
's-Gravenzande
zondag 18 oktober
Herfstwandeling Ockenburgh
Wandelen
Den Haag