Beleef De Zaag

In de Nieuwe Maas bij Krimpen aan de Lek vind je een bijzonder eiland vol spannende natuur. Deze verborgen parel heet De Zaag en wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap.

Momenteel is de hoofdingang afgesloten wegens werkzaamheden. We hebben 200 meter verderop een alternatieve ingang gemaakt die je kunt gebruiken om het eiland te bezoeken.

Midden tussen de scheepswerven, bruggen en hoge kranen ligt eiland De Zaag, een zeldzame oase van rust in een zwaar geïndustrialiseerd landschap. Het is hier zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Heerlijk om hier een frisse neus te gaan halen en even helemaal weg te zijn. Je komt hier groene en bonte spechten tegen, verschillende ganzen en eendensoorten, roofvogels en moerasvogels als blauwborst en cetti’s zanger én de eerste ijsvogels zijn ook al gespot.

Unieke getijdennatuur

De Zaag ligt buitendijks, waardoor de geulen in het gebied vol en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is dagelijks meer dan 120 cm! Er is geen harde grens meer tussen land en water en dat is goed voor de natuur.

  • Er ontstaan slikvlakten vol bodemdieren, deze zijn ideaal voor trekvogels
  • In de ondiepe, luwe plekken kunnen jonge botvissen en riviergrondels (kleine karperachtige) veilig opgroeien
  • Dankzij de geulen kunnen bevers makkelijker aan land komen en een tussenstop maken als ze zich verplaatsen van de Gelderse Poort naar de Biesbosch

Genieten

Boswachter Warner Reinink vertelt: “Iedereen moet kunnen genieten van dit verborgen geheim! Daarom is er een vogelkijkscherm, een uitnodigende entree én een gave uitkijktoren gebouwd." Op dit moment werken we nog aan een mooie natuurbrug die de ingang van het gebied gaat vormen.

Het nieuwe wandelpad is gedeeltelijk geopend. Let op de aanduiding bij de ingang. Ga zelf op ontdekking in dit getijdennatuurgebied en wandel de Spindotterroute.
De parkeerplaats met fietsenstalling is waarschijnlijk in januari gereed.

Help de natuur beschermen

Zie je jezelf al stoer naar boven klimmen en over het water turen? In de verte herken je de torens van Rotterdam en beneden wemelt het van de zomerklokjes. Of wie weet, als je een verrekijker meeneemt en heel stil bent, zwemt daar straks een bever voorbij... 

De Zaag is een bijzonder natuurgebiedje, dus daar zorgen we extra goed voor. Dat kunnen we niet alleen. Help ons met je bijdrage en geniet van al dat moois dichtbij!

Steun dit gebied 

Bekijk het filmpje

Boswachter Warner Reinink vertelt enthousiast over de werkzaamheden op eiland De Zaag en wat je hier allemaal kunt beleven als bezoeker.

Dankzij het nieuwe vogelscherm en de gave uitkijktoren kan iedereen genieten van dit verborgen geheim.
Warner Reinink, boswachter