We kunnen niet zonder bomen

Bomen zijn niet alleen onmisbaarvoor mens en dier, ze vormen ook een prachtig onderdeel van de schaarse natuur die we nog hebben. Onze boswachters Menno, Stefan en Stacey vertellen over hun plannen voor nieuwe én bestaande bomen in Zuid-Holland.

Opknapbeurt rond onze forten

Menno van Lopik

“Wandel hier rond het fort en je telt nog vijftien essen van zo’n 70 jaar oud,” vertelt Menno van Lopik, regiobeheerder Eilanden. Hij loopt het rondje mee en laat zien dat de oude essen rond Fort Noorddijk bij Hellevoetsluis er slecht bij staan. “Essentaksterfte... landelijk hebben alle essen last van deze agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Ook deze vijftien oude strijders gaan het opgeven. Maar bomen hóren bij zo’n prachtig cultuurhistorisch monument als Fort Noorddijk. Daarom gaan we de oude essen vervangen door nieuwe, gezonde bomen. Overigens is de aankoop niet de grootste kostenpost. Het  verwijderen van de oude exemplaren, de voorbereiding om nieuwe bomen neer te kunnen zetten én daarna het onderhoud - dat alles is vele malen duurder. Zijn we hier klaar, dan willen we Fort Penserdijk, ons andere fort op Voorne-Putten, zo’n zelfde groene boost geven. En als ik even verder mag gaan: ook voor Landgoed Mildenburg hebben we nog volop plannen.”

Werken aan gemengd bos

Stefan Poot

In het nog winterfrisse Ockenburgh bij Den Haag staat Stefan Poot, regiobeheerder Kuststreek, bij een statige lindeboom. “Kijk de linde: mijn favoriet! Straks krijgt hij weer dat mooie, frisgroene blad en voor onze regio hebben lindes een extra belangrijke functie. Deze bomen halen kalk uit diepere grondlagen. Dat levert een gezonde bodem op waar planten goed groeien. Daardoor komen er meer insecten en daar profiteren de vogels weer van. Dat is wat je wilt als beheerder, biodiversiteit. Bomen zijn echt cruciaal als het om biodiversiteit gaat. Neem bijvoorbeeld verderop het Staelduinse Bos, het enige bos in het Westland. Dat willen we tot een goed gemengd bos maken. Gemengd wat betreft leeftijd én soorten bomen en dus ook divers qua planten en dieren. Bovendien is het heerlijk fietsen en wandelen door zo’n variatie, je ziet van alles!”

Fruitbomen leveren veel op

Stacey Dutry van Haeften“Ik kan je nog geen appel of peer aanbieden,” verontschuldigt Stacey Dutry van Haeften zich. Stacey staat tussen de nog kale fruitbomen langs de Diefdijk bij Leerdam. Zij is regiobeheerder Veenweiden, in ‘haar’ regio vind je van oudsher veel fruitboomgaarden. “Dit is een van de klassieke hoogstamboomgaarden met veel oude fruitrassen. Een fruitboom gaat ongeveer honderd jaar mee. Het vervangen ervan kost veel geld, maar we willen graag het mooie landschap hier zo houden als het is. Fruitboomgaarden hóren bij het cultuurlandschap van de Vijfheerenlanden. Ook qua natuur leveren ze veel op, zoals vruchten en nestgelegenheid voor de vogels. En de bloesem trekt enorm veel insecten aan.”

Even later, op de Molenkade in polder Achthoven. “Kijk, het afgelopen jaar zijn hier nieuwe populieren geplant, maar door de droogte hebben ze het niet allemaal gered. Jammer, maar we geven niet op. Met bodemherstel en nieuwe bomen geven we de Molenkade weer een sluitende rij met gezonde populieren.”

Enthousiast geworden van deze plannen?

Draag ook jouw boompje bij en help onze boswachters nieuwe bomen te planten.
Doe een donatie