Bunkers langs de vloedlijn

Bunkers zitten vol vleermuizen en vol verhalen. Op deze pagina geven we je tips om dit militaire erfgoed zelf te beleven in onze provincie.
Wat is er nou spannender dan ’s avonds bunkers bezoeken én vleermuizen spotten op een plek waar je normaal niet mag komen? Dat kan tijdens de Bunkernacht op 24 mei in het Staelduinse Bos in Hoek van Holland.
Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Kom ook naar de Bunkerdag op 25 mei a.s.!
Het Vinetaduin herbergt een uniek rijksmonument bestaande uit een combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. in de maanden mei, juni en juli duiken we in de geschiedenis van dit beschermde natuurgebied.
Deze bunker maakt onderdeel uit van het Vineta complex en werd door de Duitsers gebruikt voor de opslag van zware granaten. De bunker is, op afspraak, 's zaterdags te bezichtigen tussen 13.00 en 16.00 uur dankzij de Stichting Fort aan den Hoek van Holland.
Deze wandelroute voert je langs resten van de Atlantikwall in het duinlandschap bij Noordwijk. De Atlantikwall was een verdedigingslinie die de Duitsers in WOII aanlegden om een invasie van de geallieerden te voorkomen.
Wat is er nog te zien van de Atlantikwall? Deze route geeft het antwoord: talrijke bunkers liggen verspreid in het landschap, sommige verstopt onder het zand, andere duidelijk zichtbaar.
Bunkers zitten vol vleermuizen en vol verhalen. In gebieden van het Zuid-Hollands Landschap brengen vrijwilligers die verhalen tot leven.
In 2017 organiseerden we voor het eerst de Bunkernacht in het Staelduinse Bos. Deelnemers konden meedoen aan drie bunker- en vleermuisexcursies. Bekijk hier hoe leuk dit nachtelijke avontuur was.