Bunkers langs de vloedlijn

Bunkers zitten vol vleermuizen en vol verhalen. Op deze pagina geven we je tips om dit militaire erfgoed zelf te beleven in onze provincie.
In 2017 organiseerden we voor het eerst de Bunkernacht in het Staelduinse Bos. Deelnemers konden meedoen aan drie bunker- en vleermuisexcursies. Bekijk hier hoe leuk dit nachtelijke avontuur was.
Deze bunker maakt onderdeel uit van het Vineta complex en werd door de Duitsers gebruikt voor de opslag van zware granaten. De bunker is ieder zaterdag te bezichtigen tussen 13.00 en 16.00 uur dankzij de Stichting Fort aan den Hoek van Holland.
Deze wandelroute voert je langs resten van de Atlantikwall in het duinlandschap bij Noordwijk. De Atlantikwall was een verdedigingslinie die de Duitsers in WOII aanlegden om een invasie van de geallieerden te voorkomen.
Wat is er nog te zien van de Atlantikwall? Deze route geeft het antwoord: talrijke bunkers liggen verspreid in het landschap, sommige verstopt onder het zand, andere duidelijk zichtbaar.
Bunkers zitten vol vleermuizen en vol verhalen. In gebieden van het Zuid-Hollands Landschap brengen vrijwilligers die verhalen tot leven. Ter kennismaking met ons tijdschrift bieden we het artikel hier gratis aan.