Column: Natuur bloeit dankzij samenwerken

  • Nieuws
  • Column: Natuur bloeit dankzij samenwerken
donderdag 2 september 2021

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Waarom moeilijk doen als het samen kan.’ Jaren geleden las ik deze tekst van Loesje en sindsdien gaat er geen werkweek voorbij of de tekst schiet door mijn hoofd. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met het drinkwaterbedrijf Oasen. Onlangs blikten we samen terug op een jaar samenwerken.

Midden in 'ons' natuurgebied Crezéepolder ligt een aantal waterwinputten van Oasen. Dankzij deze putten stroomt er dagelijks schoon drinkwater uit de kranen in de huishoudens van onder andere Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht. Tegelijkertijd geeft het Zuid-Hollands Landschap de natuur in deze polder de ruimte. En wordt hier, dankzij het getijde, twee keer per dag de tafel gedekt voor heel veel vogels.

Waterwinput

Goed geregeld zou je zeggen. En dat was het ook. Maar als buren zagen we ook dat het beter en makkelijker kon als we het samen gingen doen. Door kennis te delen en te doen waar we goed in zijn. Sinds een klein jaar beheert het Zuid-Hollands Landschap daarom ook het gebied waar de waterwinputten in liggen. Vorige week maakten we samen in het veld voorzichtig de balans op van een jaar samenwerken.

Kleur

Wat we zagen was een meer dan mooi resultaat van de samenwerking, nu al! De oever langs de winputten kleurde paars van de grote kattenstaart en rook heerlijk naar watermunt. Wolfspoot, heelblaadje, moerasandoorn, moeras-vergeet-me-nietje en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel veel kruiden en daarmee ook insecten vinden op de oever een plekje omdat de boswachters jonge bomen geen kans geven om hier te groeien. Iets waar ook de kluut direct dankbaar gebruik van maakte: maar liefst 92 paar broedden hier afgelopen voorjaar! En dat op een plek waar ook schoon drinkwater dagelijks opgepompt wordt. Hier gaan de drinkwaterwinning en natuur hand in hand.

Kluut

Kluut jong

En wat is het dan een prachtig gezicht om de groepen kluten bij laag water hun kostje bij elkaar te zien zoeken. Meer natuurontwikkeling door samen op te trekken, zo makkelijk is het soms. En dat smaakt naar meer.

Lees ook de andere columns van boswachter Mirjam

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap