Column: Statige dame

Foto: Bearfotos Foto: Bearfotos
donderdag 25 juni 2020

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Foto: Bearfotos Foto: Bearfotos
Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Het zijn statige dames, zoals ze een laan vormen. Of in hun eentje alle aandacht opeisen in een weide of op een plein. Met bladeren als harten, rokken om de stam en, in deze tijd van het jaar, de zoete parfum van bloesem om zich heen.

De geur van de lindebloesem

Al heel vroeg ontdekten wij mensen de bijzondere waarden van de lindeboom. Van het zachte hout werden prachtige beelden uitgesneden, we deelden lief en leed onder de linde op het dorpsplein en proefden de zoete honing van de bloesem. Dat laatste doen we nog steeds en op de fiets heb ik de laatste weken weer genoten van de geur van de lindebloesem. Deed mij eraan herinneren hoe mooi ik de lindeboom vind en dat ik haar een podium wilde geven.

De Hollandse linde

Hier in Nederland komen van nature twee soorten voor: de zomerlinde en winterlinde. Beide kruisen spontaan en zie hier het ontstaan van de Hollandse linde. Ondanks dat je de bomen tegenwoordig vooral stadsgezichten en dorpskernen sieren, beschikken ze over een bijzondere eigenschap voor onze bossen: ze zijn in staat om uit diepere grondlagen calcium op te pompen. Via de bladeren valt dit kalk op de grond waar de onderbegroeiing van profiteert. In een bos met lindes zie je dan ook vaak een mooie gevarieerde kruidenlaag, waar insecten op afkomen en vervolgens vogels en kleine zoogdieren. Een mooi samenspel dus.

Hoge leeftijd

Lindebomen kunnen ook heel oud worden. Niet zozeer door de hoge kwaliteit van het hout, dat is juist zacht. De bomen vormen makkelijk uitlopers wanneer er beschadigingen zijn. Ook worden er net zo makkelijk nieuwe wortels gemaakt in bijvoorbeeld een holle stam of wanneer een tak de grond raakt. Op deze manier herstellen zij snel na beschadigingen en daardoor kunnen ze hoge leeftijden bereiken.

Kortom: de lindeboom is een dame waar je niet omheen kunt.
Lees ook mijn andere columns

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap