Column: Waar is de mol?

Foto: Mark Zekhuis (Saxifraga) Foto: Mark Zekhuis (Saxifraga)
  • Nieuws
  • Column: Waar is de mol?
dinsdag 16 februari 2021

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Foto: Mark Zekhuis (Saxifraga) Foto: Mark Zekhuis (Saxifraga)
Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Wat was het heerlijk vorige week! Ik zit nog met een soort wintersportgevoel op de bank na te gloeien. Kinderen die met de slee van dijken en duinen sjeesden, grote mensen met een grote glimlach die hun schaatsen eindelijk weer onderbonden (ik ook!). En sporen, overal dierensporen in de sneeuw! Het witte tapijt gaf ons een week lang een schitterend inkijkje in de bedrijvigheid van de natuur. Een slingerend spoor van konijnen bij ons regiokantoor. Vogels die dapper door de sneeuw stapten, een prachtige spoor achterlatend van hun vleugelpunten. De vos in de polder liet zich zien door de streep naast zijn pootafdrukken, gemaakt door zijn zwiepende staart. En ook sporen waar ik als boswachter achter m’n oren krabde…. geen idee welke dapper dodo, aan het oog onttrokken, een dans aan sporen had gemaakt onder het raam van mijn huis.

Molshoop in de sneeuw

Ondanks de kou lieten ook mollen zich zien. Of beter gezegd, zagen we hun zwarte hopen duidelijk afsteken in de witte sneeuw. Dankzij deze molshopen weten we dat ze er zijn, want hun leven vindt bijna volledig onder de grond plaats. Daardoor weten we lang niet alles over de mol. Reden voor onder andere de Zoogdiervereniging om deze week voor de derde keer de Mollentelling te organiseren. Met deze telresultaten krijgen we inzicht in de verspreiding van de mol in Nederland en wellicht ook weer nieuwe inzichten over het leven van deze grote graver.

Voordat je aan het tellen gaat, heb ik nog een paar leuke weetjes over dit fluweelzwarte diertje:

  • Een mol is niet blind, wel slechtziend. Dit compenseert hij met zijn spitse neus met snorharen en supergevoelige tastzenuwen.
  • Elk jaar eet een mol zo’n 36 kilo (!) regenwormen. Vindt hij er een in zijn gangen, dan hoeft hij deze niet meteen op te eten. Er zijn voorraadkamers gevonden met meer dan 1.000 regenwormen!
  • De mol is een supernuttig dier. Met zijn grote liefde voor het graven van gangenstelsels brengt hij lucht in de bodem en kan water goed wegstromen.
  • Dankzij zijn schopvormige voorpoten met zes vingers, kan een mol in een uur tijd wel 15 kilo grond verzetten. Indrukwekkend voor zo’n klein diertje!

Nu de sneeuw is weggesmolten komen veel molshopen weer tevoorschijn. Tel je ook mee? Je kunt je waarnemingen tot 21 februari doorgeven op waarneming.nl. Mijn teller stond afgelopen zondag al op 8 hopen.

Doe mee met de Mollentelling

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap