Column: Winterslaap

vrijdag 13 november 2020

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Sinds een paar weken brandt bij mij thuis de kachel en pak ik regelmatig mijn winterjas van de kapstok wanneer ik naar buiten ga. Een voorbode voor een gezellige tijd die aanbreekt: de winter. Net als mensen bereiden ook dieren zich voor op de winter. Veel beginnen in de nazomer al met de voorbereidingen, zijn zo rond de herfst er helemaal klaar voor en in december in diepe rust of naar verre oorden gevlogen.

Spreeuwen
De jaarlijkse trek naar het zuiden is denk ik wel het meest bekende voorbeeld van hoe vogels zich voorbereiden op de winter. Andere dieren houden juist een winterslaap, zoals de egel en vleermuis. En waar de vleermuis dat vaak in groepen doet, hanteren lieveheersbeestjes dezelfde tactiek. Want wanneer je met z’n allen dicht tegen elkaar aankruipt, kost het veel minder energie om je warm te houden dan dat je alleen in een hoekje kruipt. 

Op mijn werkplek is op dit moment elke raamhoek bezet, door hangjeugd welteverstaan. Lieveheersbeestjes worden 1 tot 1,5 jaar oud en het is dan ook de jonge generatie die in het najaar massaal naar huizen, kieren, hoekjes en schuurtjes trekt op zoek naar een tochtvrij warm plekje om de winter door te komen. In elke hoek tel ik er tientallen, om van het aantal stippen nog maar te zwijgen….  Last van deze gestippelde gasten hebben we overigens niet: ze zitten vooral heel stil. En zijn verzonken in iets wat velen van ons ook wel zouden willen: een heerlijke lange winterslaap.

Lieveheersbeestjes

Zodra de lente zich straks weer aandient en het speenkruid de bodem voorzichtig geel kleurt, zullen de lieveheersbeestjes ontwaken. Hun buikje vol eten en zich voortplanten, dat zijn de taken die ze in het vooruitzicht hebben. Om daarna het stokje door te geven aan de nieuwe generatie. Voorlopig is het nog lang niet zover. En zal ik, tot het moment voor hen daar is om uit te vliegen, extra zachtjes doen wanneer ik achter m’n bureau kruip.

Lees ook mijn andere columns

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap