Doe mee met de Bodemdierendagen 2020

Foto: Andreas van Dorp Foto: Andreas van Dorp
  • Nieuws
  • Doe mee met de Bodemdierendagen 2020
vrijdag 25 september 2020

Van 25 september t/m 7 oktober zijn de jaarlijkse Bodemdierendagen. Doe mee en ontdek welke bodemdieren leven in je tuin of op je balkon. Je helpt ook nog eens de wetenschap.

De herfst is de tijd om buiten lekker te banjeren door hopen bladeren en om te genieten van paddenstoelen en veranderende kleuren in de natuur. Maar ook heel dichtbij huis is nu veel te zien: onder stenen, takjes, het gras en de afgevallen bladeren zijn de bodemdieren aan het werk.

Een gezonde bodem is onmisbaar

Alle bodems bevatten leven. En vaak ontzettend veel: in een handje grond zitten al snel 5 tot 10 miljard exemplaren van enkele honderden verschillende soorten. Al deze bodemdieren vormen een ondergronds voedselweb waarin de afgevallen bladeren, het dode hout en de kleine beestjes worden gegeten. Die kringloop van organisch materiaal recyclet continu grondstoffen en energie. Zo ontstaat humus, met nieuwe voedingsstoffen voor de natuur.

De tunnels die bodemdieren graven, zorgen dat zuurstof en water makkelijker in de bodem doordringen. Dat is niet alleen belangrijk voor de plantengroei bovengronds en de productie van ons voedsel. Het helpt ook om afvalstoffen af te breken en schoon drinkwater te leveren. Kortom: een rijk bodemleven is onmisbaar voor de mens!

Bodemdieren

Ambassadeurs van het bodemleven

Tijdens de Bodemdierendagen bekijken mensen in het hele land welke bodemdieren leven in dorpen en steden. Zo komen we er samen achter hoe het is gesteld met het leven in de Nederlandse bodems. Dit jaar is alweer de zesde editie van dit citizen science-project.

Het overgrote deel van de enorme hoeveelheid bodemdiertjes is voor het blote oog niet goed of zelfs helemaal niet te zien. Denk aan bacteriën en schimmels, potwormen, aaltjes, mijten en springstaarten. Van de diertjes die je wél goed kunt waarnemen, (her)ken je de meeste algemene groepen vast en zeker: kevers, mieren, regenwormen, spinnen, pissebedden enzovoort. Het zijn dan ook die laatste diergroepen die je tijdens de Bodemdierendagen kunt zoeken, als ‘ambassadeurs’ voor al het bodemleven.

Bodemdieren

Doe mee

Meedoen hoeft niet lang te duren: met een half uur tot een uur ben je klaar. Je kunt zoeken in een tuin, maar ook op een balkon, een groen dak en nog veel meer plekken. En je kunt ervoor kiezen om alleen de tien hoofdgroepen te zoeken óf om nauwkeuriger te kijken naar soorten en soortgroepen.

Om het zoeken gemakkelijker te maken, heeft de organisatie verschillende hulpmiddelen gemaakt. Je kunt direct online bodemdieren bekijken, of een zoekkaart downloaden en uitprinten. Nadat je je waarneming hebt ingestuurd, ontvang je een cijfer die de activiteit weergeeft van de bodemdieren op de onderzochte plek.
Bekijk de speciale site