Duinen van Oostvoorne

Over dit gebied

Wandelen of fietsen in de Duinen van Oostvoorne (264 hectare) is bijzonder: in de verte zie je de kranen van de Maasvlakte, maar in het natuurgebied zelf heerst rust en vind je hoogwaardige natuur. Het Zuid-Hollands Landschap heeft verschillende wandel- en fietsroutes door het gebied uitgezet. Het strand, de slikken, de duinen, de poelen, de duinvalleien en het duinbos: stuk voor stuk zijn ze een bezoek waard. In Bezoekerscentrum Tenellaplas geven we uitleg over het unieke karakter van de Duinen van Oostvoorne. We beschermen de natuur, zodat de verschillende landschappen, en natuurlijk de soorten die erin leven, behouden blijven.

Open duinlandschap

Op Voorne zijn de duinen relatief jong. De oudste duinen ontstonden ‘slechts’ 900 jaar geleden en nog steeds vormen zich voortdurend nieuwe duinen. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de duinen open. Exmoor-pony’s en Galloway-runderen helpen ons daarbij. De wind zorgt ervoor dat het zand geregeld opstuift. Typische duinplantjes weten te overleven in de hitte en droogte van de open duinen. Duinviooltjes bijvoorbeeld, maar ook duinsterretjesmos en zanddoddegras. Korstmossen met prachtige namen als duinbekermos, zomersneeuw en vals rendiermos vormen een dun laagje op de bodem. Ook de bedreigde zandhagedis heeft de open duinen nodig. Daar kan hij opwarmen en zijn eieren laten uitbroeden. Bij gevaar moet hij echter ook kunnen wegschieten in een bosje. Variatie in het landschap is dus van levensbelang. Door gericht in te grijpen stimuleren we de biodiversiteit.

Meer over natuurbeheer

Natte duinvalleien

Natte duinvalleien zijn de parels van de duinen. Ze zijn kalkrijk en staan bij veel regen onder water. Hier groeien en bloeien de zeldzaamste planten van het gebied. Zo vind je er de moerasgamander, die in Nederland alleen te vinden is op Voorne-Putten. 

In een van de valleien is in de jaren dertig van de vorige eeuw een vliegveld aangelegd voor de rijke bewoners van de streek. Een geluk bij een ongeluk voor de natuur, want de mens hield de natte duinvallei vanwege het vliegverkeer open en kaal. Daardoor konden zich hier bijzondere plantensoorten vestigen. Er groeien onder andere veel orchideeën, zoals rietorchis, bijenorchis, gevlekte orchis en groene knolorchis. Het vliegveld is intussen niet meer in gebruik, maar nog steeds is het er in de lente en zomer één grote bloemenzee, vol insecten en vlinders. Pas als de parnassia in het gebied is uitgebloeid, maaien we het gebied. Heel voorzichtig…

Heemtuin

In het duingebied liggen enkele grote meren zoals de Tenellaplas. Hier vind je ook de heemtuin die Cees Sipkes in 1949 aanlegde. Op een kleine oppervlakte zie je daar alle biotopen uit de duinen van Oostvoorne: een duinplas, weides, drassige oevers, droge zandhellingen, struweel, bos en heide. Én natuurlijk de planten die daarbij horen. ’s Zomers zie je er veel libellen en vlinders en je hoort tot ver in de herfst kikkers kwaken. Kijk in de winter vooral omhoog. Dan zie je duidelijk de maretakken (of: mistletoe) die als kerstballen in de kale bomen hangen.

Meer informatie 

Verspreid door het duingebied liggen nog meer kleine poelen en pitten. Ze zijn cruciaal voor dieren als kikkers, padden, salamanders en libellen. Reeën komen hier graag wat drinken en de blauworanje ijsvogel neemt er geregeld een duik, op zoek naar een visje. We houden de poelen daarom open.


Tip van de boswachter

Menno van Lopik Boswachter

De natte duinvalleien zijn ’s zomers stuk voor stuk een plek vol geuren en kleuren. Toch heeft elke vallei iets unieks: in de Gamandervallei, bijvoorbeeld, ruik je in het seizoen de munt. Op het Groene Strand is de invloed van zout water groter. Daar vind je de echt bijzondere soorten zoals groenknolorchis en melkkruid.

 

Menno van Lopik Boswachter

Praktische info

Bezoekerspunt

Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken en genieten van de omgeving.

Meer informatie

Parkeren

Ruime parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Tenellaplas, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Start je vanaf de alternatieve toegang bij de Brielse Gatdam, parkeer dan op de parkeerplaats aan het einde van de Strandweg in Oostvoorne.

Openbaar vervoer

Vanuit Rotterdam, neem de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens buslijn 403, stap uit bij halte Berkenrode. Loop ca. 50 meter door in de rijrichting van de bus, sla rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Nu ca. 25 min. lopen. Zie 9292.nl.

Honden aangelijnd

Houd rekening met de geldende regels, honden zijn over het algemeen aangelijnd welkom. In het gebied kunnen andere regels van toepassing zijn.

Geschikt voor rolstoelen

Voor mindervaliden en ouders met kinderwagens bestaan twee speciale routes, die beide starten bij het bezoekerscentrum: de Bosmuisroute (1 km) en de Libellenroute (3,5 km).

Wandelen

Struinen door bos en duin, uitwaaien op het strand. Onderaan de pagina vind je diverse wandelroutes.

Fietsen

Start hier voor een leuke tocht op de fiets. Kies een mooie route.

Leuk voor kids

Vanuit ons bezoekerscentrum Tenellaplas zijn er Doe-routes uitgezet voor diverse leeftijden. De kinderen gaan met een ontdekkingstas op pad en komen uitdagende opdrachten tegen.

Horeca in de buurt

Er is volop horeca in Oostvoorne. Enkele aanraders zijn:

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Kijk dan op deze pagina om te ontdekken welk voordeel bovenstaande horecagelegenheden te bieden hebben.

Publiekslievelingen

Reeën, zwartkop, boomleeuweriken, buizerd, havik, duinviooltjes, orchideeën en veel vlinders en libellen.

Uitzichtpunt

Op de duinovergang naar het strand bevindt zich een mooi uitkijkpunt met uitzicht over het strand, de slikken, de duinen en een deel van de Maasvlakte.

Bijzonderheden

Tussen 2022 en 2024 voert het Zuid-Hollands Landschap een herstelproject uit in de Duinen van Oostvoorne. Om te voorkomen dat deze dichtgroeien en om de biodiversiteit te bevorderen. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie

Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder