Held van de Natuur: Familie Toepoel

Tekst & Beeld: Babette van der Wijst | Drone: Arjan Rietveld | Laarzen: Ramon Schenkhuizen Tekst & Beeld: Babette van der Wijst | Drone: Arjan Rietveld | Laarzen: Ramon Schenkhuizen

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wordt in haar dagelijks werk ondersteund door meer dan 300 vrijwilligers. Helene en Gertjan Toepoel zijn twee van deze onmisbare krachten. Na hun pensioen wilden ze samen veel meer tijd buiten doorbrengen en dat is gelukt! Zij zijn de drijvende kracht achter de schippers van natuureiland Sophiapolder.

Tekst & Beeld: Babette van der Wijst | Drone: Arjan Rietveld | Laarzen: Ramon Schenkhuizen Tekst & Beeld: Babette van der Wijst | Drone: Arjan Rietveld | Laarzen: Ramon Schenkhuizen
Ik ben meer een natuurmens dan Gertjan, hij haalt z’n voldoening uit het schipperen en coördineren, maar ik ben meer degene die met de ‘baggerpoten’ door de modder banjert
Helene Toepoel, vrijwillig schipper Sophiapolder

Na haar pensioen had Helene geen enkel plan om stil te gaan zitten! “Langzamerhand kwam ik tot de ontdekking dat ik toch heel graag iets buiten wilde doen, want daar hou ik echt van, van buiten zijn én van de natuur. Ik reed een keer over de dijk in Ambacht en zag vanuit mijn ooghoeken allemaal vlonders in het water. Dat was interessant. Ik ben op ontdekkingstocht gegaan hoe ik op die vlonders kon komen en toen zag ik dat er een pontje voer”.

Ga maar varen

“Varen, dat vind ik wel een leuke klus om te gaan doen als we met pensioen gaan”, gaat Helene verder. “Ik kende iemand die al schipperde op het pontje en hij verwees ons door naar Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. In november 2012 zijn we met Niek Koppelaar, regiohoofd van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, gaan kijken in de haven”. “Nou ga maar varen, zei Niek". Zo is het begonnen! Als fanatiek zeilers hadden ze ook het varen met het pontje zo onder de knie. Helene is heel lang de enige vrouwelijke schipper geweest. Pas sinds een half jaar is er een tweede vrouwelijke schipper bij het team gekomen. 

Samen

Het liefst varen Helene en Gertjan samen, vooral omdat het praktisch is met andere afspraken. Ze zijn een geolied team. “Ik ben niet zo’n hele goede schipper, dus het is fijn dat Gertjan erbij is”, zegt Helene. Waarop Gertjan liefdevol aanvult: “Ze is een uitstekende schipper hoor!”. Langzamerhand zijn ze samen steeds meer gaan doen naast het varen. Inmiddels is Gertjan coördinator van de schippers en maakt de vaarroosters. Helene organiseert vuilruimacties in de polder, en coördineert activiteiten en (klus)projecten voor scholen uit de buurt. Daarnaast geeft ze af en toe natuurexcursies op het eiland.

Schippers

In 2012 werden er 500 bezoekers overgevaren naar het eiland, inmiddels zijn dat er bijna 3000 per jaar. Het schipperen gaat op een rooster. Gertjan is trots op de groep van bijna 20 vrijwillige schippers: “we hebben een voortreffelijke groep schippers, waar goede afspraken mee gemaakt kunnen worden. Alles loopt eigenlijk altijd op rolletjes”. Het is een diverse club bij elkaar, de helft van de vrijwilligers doet dit naast een baan en er zijn mensen die veel tijd hebben om te varen. Naast het varen hebben de schippers ook een belangrijke rol bij calamiteiten op het eiland. Voor dit doel, kan een deel van de schippers varen met een ponton. Bij calamiteiten wordt er nauw samen gewerkt met de reddingsbrigade. 

Vogelaarvirus

Meer buiten zijn is zeker gelukt met het varen en daarnaast is ook de vogelkennis van Helene en Gertjan enorm toegenomen. De Sophiapolder is een prachtige gebied waar heel veel verschillende soorten vogels zich thuis voelen. De voedselrijke slikplaten zijn een waar paradijs voor veel lokale vogelsoorten en soorten die op doortocht zijn. Door alle vogelaars die ze overgezet hebben met de pont, zijn ze nu zelf ook 'besmet met het vogelaarsvirus. “Helene is fanatieker dan ik”, zegt Gertjan. “Ja dat klopt”, vult Helene aan. “Ik ben meer een natuurmens dan Gertjan, hij haalt z’n voldoening uit het schipperen en coördineren, maar ik ben meer degene die met de ‘baggerpoten’ door de modder banjert”.

Modder

En baggeren door de modder, dat kan op de Sophiapolder! Stichting Het Zuid-Hollands Landschap organiseert een aantal keer per jaar een heuse 'wadlopen' excursie. Dat kan gewoon, midden in Zuid-Holland. Onder begeleiding mag je in de Sophiapolder van de steigers af, dit is dus alleen mogelijk tijdens een excursie met een ervaren gids. Een unieke ervaring. Houd www.zhl.nl/activiteiten in de gaten voor de eerstvolgende excursie. Ze zitten meestal snel vol!

Bezoekerspunt

Op 8 maart 2019 is het bezoekerspunt Sophiapolder geopend waar je als bezoeker een kleine vaste expositie kunt bekijken over het gebied en alles wat er leeft. Vanaf heden is het bezoekerspunt  elke keer geopend tijdens de vaartijden van de pont op woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag gedurende het vaarseizoen. 

Lees meer over het bezoekerspunt en de vaartijden

Ik ben meer een natuurmens dan Gertjan, hij haalt z’n voldoening uit het schipperen en coördineren, maar ik ben meer degene die met de ‘baggerpoten’ door de modder banjert
Helene Toepoel, vrijwillig schipper Sophiapolder