Landschap & Erfgoed 2015 - 3 Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap
Welkom
Zuid-Holland is rijk aan molens. Dat bleek maar weer toen de vele inzendingen voor onze fotowedstrijd 'Landschap & Erfgoed' binnenkwamen. We beginnen met de winnaars en daarna lichten we er enkele bijzondere beelden uit. Veel plezier met deze indrukwekkende foto's!
Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.
De winnaars van: Landschap & Erfgoed!
Winnaar: Floris de Boer
“Ik ben een hobby-fotograaf, met de nadruk op hóbby”, vertelt Floris de Boer (1947) uit Leidschendam. “Ook ben ik voorzitter van de IVN-afdeling regio Leiden, dus echt een liefhebber van natuur en landschap.”
Vuur- en Kerktoren
De 39,5 meter hoge Toren van Goedereede is gebouwd tussen 1467 en 1512. 400 jaar deed hij dienst als vuurtoren, daarna nam Vuurtoren Westhoofd in Ouddorp die taak over. Tussen 1973 en 1978 werd de toren gerestaureerd. Met twee klokken en een carillon laat de vierkante, bakstenen kerktoren van de Catharinakerk regelmatig van zich horen.
Oude Trambaan
Niet ver van Goedereede ligt een bijzonder natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap: de Oude Trambaan. Tot 1957 maakte het gebied deel uit van de tramlijn tussen Stellendam en Ouddorp.
Oude Trambaan is nu een strook grasland, op de helling van de dijk groeien zeldzame bloemen zoals de brede orchis en de gevlekte rietorchis.
Winnaar: Jaap Epema
Jaap Epema (1959) uit Barendrecht: “Fotografie is mijn hobby. Ik ga regelmatig op stap voor een of meerdere dagen. Landschapsfotografie of straatfotografie zijn mijn favoriete onderwerpen.”
Zwart-wit
“Ik kwam bij Hoornaar, ten noorden van Gorinchem deze mooie oude schuur tegen. Om zo’n gewoon bouwwerk extra drama mee te geven heb ik de kleuren omgezet naar zwartwit.”
Knotwilgen
Het Zuid-Hollandse weideland wordt vaak omzoomd door knotwilgen. Vroeger werden ze geknot vanwege de soepele twijgen die gebruikt werden om bijvoorbeeld manden te vlechten. Tegenwoordig zetten tientallen vrijwilligers en terreinbeheerders zich in om de wilgen tijdig te knotten en de karakteristieke bomen te behouden voor ons landschap.
Winnaar: Jim van Keulen
“Zittend in mijn tuin in Mijdrecht zag ik de zeilschepen langskomen. Ik wist dat de Turfrace gaande was en ben de boten gevolgd. Deze foto heb ik genomen langs het Amstel-Drechtkanaal, dicht bij de Tolhuissluis”, aldus Jim van Keulen (1943).

Turfrace
Al meer dan 30 jaar wordt met traditionele zeilschepen de Turfrace gevaren tussen Vinkeveen en Warmond. De driedaagse wedstrijd refereert aan de tijd dat turf vanuit Vinkeveen naar tuinders in het Westland werd gebracht.
Sfeervol
De sfeer rond de Turfrace brengt je terug in oude tijden. Het is een unieke gelegenheid om traditionele zeilschepen te fotograferen. De Stichting Zeilvaart Warmond is een van de stuwende krachten achter het jaarlijkse evenement.
Uitgelicht!
Heeft u deze uitzonderlijk mooie foto's al gezien?







“Deze foto van Fort Penserdijk maakte ik op een winderige avond in de schemering. Er was veel bewolking, maar gelukkig was er ook iets van de zonsondergang te zien”, vertelt Henk Hijdra. Fort Penserdijk is in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap.

Bent u geïnspireerd geraakt door deze foto's? Wilt u ook meedoen? Bekijk dan het nieuwste thema op onze website!