Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk.
Berbice en Beresteijn

Over dit gebied
Twee eeuwen geleden had je als geslaagd zakenman op z’n minst één ‘buiten’. Zo liggen er van Den Haag tot Alkmaar langs de kust overal landgoederen. Zilvermagnaat Van Kempen was een echte topper: hij had twee buitens, direct naast elkaar in Voorschoten: buitenplaats Berbice en landgoed Beresteijn. Het Zuid-Hollands Landschap heeft tot 2023 het groen van landgoed Beresteijn beheerd en zo de typische landgoedelementen behouden. Bij Berbice adviseren we de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen die de buitenplaats beheert. Wie Beschermer is van het Zuid-Hollands Landschap mag er een kijkje nemen. Beide buitenplaatsen zijn onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Buitenplaats Berbice
Berbice is een van oorsprong 17e eeuwse buitenplaats. Het is altijd bewoond geweest. Het park is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl met een lange zichtas, een spiegelvijver, een rozentuin, fruitmuren en een oranjerie. Wij adviseren de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen bij het beheer.
In 2021 is het park grondig opgeknapt, zodat het weer meer in lijn is met de oorspronkelijke schetsen van landschapsarchitect J.D. Zocher uit 1803. Het Zocher-karakter is nu weer helemaal terug: rechte paden zijn krom gemaakt en er is een tweede vijver uitgegraven. Deze was op de oorspronkelijke tekeningen wél zichtbaar, maar was kort voor de Tweede Wereldoorlog dichtgegooid. Verder zijn er honderd nieuwe bomen en ruim zevenhonderd heesters aangeplant, waardoor de soortenrijkdom in het park enorm is toegenomen.

Landgoed Beresteijn
Beresteijn werd in 1833 aangelegd door jonkheer Hugo van Beresteyn. In 1870 kwam het in handen van de familie Van Kempen, die ook buitenplaats Berbice bezit. De familie Van Kempen werd bekend vanwege het zilverwerk van Van Kempen & Begeer. De twee landgoederen speelden een belangrijke rol als woon-werkplek van de familie. Ze maakten er zilverwerk en showden dat hier aan welgestelde afnemers.
Aan het einde van de 19e eeuw werd Beresteijn een internaat, vervolgens een seminarie. In die tijd werden onder andere een voetbalveld en een tuintheater aangelegd. Andere opvallende elementen in het landgoed zijn de Slingervijver en de Folly-onderdoorgang, een 19e eeuws, grappig, maar verder nutteloos bouwwerkje.
Het Zuid-Hollands Landschap heeft tot 2023 zorg gedragen voor het groen en zichtbaarheid van landgoedelementen op Landgoed Beresteijn. Het landgoed heeft een nieuwe eigenaar en het beheer is overgenomen door Home – Park Beresteyn.
Nationaal Park Hollandse Duinen
Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km² omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft.
Praktische info
Uitsluitend toegankelijk voor Beschermers
Parkeren
Parkeren is mogelijk in de omgeving, het is niet mogelijk direct bij het Landgoed of Buitenplaats te parkeren. Houd hier rekening mee.
Openbaar vervoer
Het gebied is met bus 45 te bereiken, uitstappen bij bushalte Zilverfabriek, Voorschoten. Plan je reis op 9292.nl.
Bijzonderheden
Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn liggen naast elkaar. Berbice aan de Leidseweg 221, landgoed Beresteijn aan de Leidseweg 191 in Voorschoten.
Toegankelijkheid
Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk.