Berbice en Beresteijn

Roel van Norel

Over dit gebied

Twee eeuwen geleden had je als geslaagd zakenman op z’n minst één ‘buiten’. Zo liggen er van Den Haag tot Alkmaar langs de kust overal landgoederen. Zilvermagnaat Van Kempen was een echte topper: hij had twee buitens, direct naast elkaar in Voorschoten: buitenplaats Berbice en landgoed Beresteijn. Het Zuid-Hollands Landschap heeft tot 2023 het groen van landgoed Beresteijn beheerd en zo de typische landgoedelementen behouden. Bij Berbice adviseren we de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen die de buitenplaats beheert. Wie Beschermer is van het Zuid-Hollands Landschap mag er een kijkje nemen. Beide buitenplaatsen zijn onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Buitenplaats Berbice

Berbice is een van oorsprong 17e eeuwse buitenplaats. Het is altijd bewoond geweest. Het park is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl met een lange zichtas, een spiegelvijver, een rozentuin, fruitmuren en een oranjerie. Wij adviseren de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen bij het beheer. 

In 2021 is het park grondig opgeknapt, zodat het weer meer in lijn is met de oorspronkelijke schetsen van landschapsarchitect J.D. Zocher uit 1803. Het Zocher-karakter is nu weer helemaal terug: rechte paden zijn krom gemaakt en er is een tweede vijver uitgegraven. Deze was op de oorspronkelijke tekeningen wél zichtbaar, maar was kort voor de Tweede Wereldoorlog dichtgegooid. Verder zijn er honderd nieuwe bomen en ruim zevenhonderd heesters aangeplant, waardoor de soortenrijkdom in het park enorm is toegenomen.

Landgoed Beresteijn

Beresteijn werd in 1833 aangelegd door jonkheer Hugo van Beresteyn. In 1870 kwam het in handen van de familie Van Kempen, die ook buitenplaats Berbice bezit. De familie Van Kempen werd bekend vanwege het zilverwerk van Van Kempen & Begeer. De twee landgoederen speelden een belangrijke rol als woon-werkplek van de familie. Ze maakten er zilverwerk en showden dat hier aan welgestelde afnemers. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd Beresteijn een internaat, vervolgens een seminarie. In die tijd werden onder andere een voetbalveld en een tuintheater aangelegd. Andere opvallende elementen in het landgoed zijn de Slingervijver en de Folly-onderdoorgang, een 19e eeuws, grappig, maar verder nutteloos bouwwerkje. 

Het Zuid-Hollands Landschap heeft tot 2023 zorg gedragen voor het groen en zichtbaarheid van landgoedelementen op Landgoed Beresteijn. Het landgoed heeft een nieuwe eigenaar en het beheer is overgenomen door Home – Park Beresteyn.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km² omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees meer

Praktische info

Uitsluitend toegankelijk voor Beschermers

Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk. 

Parkeren

Parkeren is mogelijk in de omgeving, het is niet mogelijk direct bij het Landgoed of Buitenplaats te parkeren. Houd hier rekening mee.

Openbaar vervoer

Het gebied is met bus 45 te bereiken, uitstappen bij bushalte Zilverfabriek, Voorschoten. Plan je reis op 9292.nl.

Bijzonderheden

Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn liggen naast elkaar. Berbice aan de Leidseweg 221, landgoed Beresteijn aan de Leidseweg 191 in Voorschoten.

Toegankelijkheid

Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk. 

Locatie

Leidseweg 191, 2253 AD, Voorschoten

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder