Berbice en Beresteijn

Roel van Norel

Over dit gebied

Twee eeuwen geleden had je als geslaagd zakenman op z’n minst één ‘buiten’. Zo liggen er van Den Haag tot Alkmaar langs de kust overal landgoederen. Zilvermagnaat Van Kempen was een echte topper: hij had twee buitens, direct naast elkaar in Voorschoten: buitenplaats Berbice en landgoed Beresteijn. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het groen van landgoed Beresteijn en houdt zo de typische landgoedelementen zichtbaar. Bij Berbice adviseren we de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen die de buitenplaats beheert. Wie Beschermer is van het Zuid-Hollands Landschap mag er een kijkje nemen. Beide buitenplaatsen zijn onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Buitenplaats Berbice

Berbice is een van oorsprong 17e eeuwse buitenplaats. Het is altijd bewoond geweest. Het park is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl met een lange zichtas, een spiegelvijver, een rozentuin, fruitmuren en een oranjerie. Wij adviseren de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen bij het beheer. 

In 2021 is het park grondig opgeknapt, zodat het weer meer in lijn is met de oorspronkelijke schetsen van landschapsarchitect J.D. Zocher uit 1803. Het Zocher-karakter is nu weer helemaal terug: rechte paden zijn krom gemaakt en er is een tweede vijver uitgegraven. Deze was op de oorspronkelijke tekeningen wél zichtbaar, maar was kort voor de Tweede Wereldoorlog dichtgegooid. Verder zijn er honderd nieuwe bomen en ruim zevenhonderd heesters aangeplant, waardoor de soortenrijkdom in het park enorm is toegenomen.

Landgoed Beresteijn

Beresteijn werd in 1833 aangelegd door jonkheer Hugo van Beresteyn. In 1870 kwam het in handen van de familie Van Kempen, die ook buitenplaats Berbice bezit. De familie Van Kempen werd bekend vanwege het zilverwerk van Van Kempen & Begeer. De twee landgoederen speelden een belangrijke rol als woon-werkplek van de familie. Ze maakten er zilverwerk en showden dat hier aan welgestelde afnemers. 

Aan het einde van de 19e eeuw werd Beresteijn een internaat, vervolgens een seminarie. In die tijd werden onder andere een voetbalveld en een tuintheater aangelegd. Andere opvallende elementen in het landgoed zijn de Slingervijver en de Folly-onderdoorgang, een 19e eeuws, grappig, maar verder nutteloos bouwwerkje. 

Het Zuid-Hollands Landschap beheert het groen van Landgoed Beresteijn en zorgt er zo voor dat de landgoedelementen zichtbaar blijven. Zo snoeien we de lage begroeiing, verwijderen we bladafval uit het water en houden we de wandelpaden beloopbaar. Het park is alleen toegankelijk tijdens excursies. Hou daarvoor onze site in de gaten!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn maken deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km² omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees meer

Praktische info

Uitsluitend toegankelijk voor Beschermers

Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk. Het naast gelegen landgoed Beresteyn is alleen te bewonderen tijdens excursies.

Parkeren

Parkeren is mogelijk in de omgeving, het is niet mogelijk direct bij het Landgoed of Buitenplaats te parkeren. Houd hier rekening mee.

Openbaar vervoer

Het gebied is met bus 45 te bereiken, uitstappen bij bushalte Zilverfabriek, Voorschoten. Plan je reis op 9292.nl.

Bijzonderheden

Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn liggen naast elkaar. Berbice aan de Leidseweg 221, landgoed Beresteijn aan de Leidseweg 191 in Voorschoten.

Toegankelijkheid

Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk. Het naast gelegen landgoed Beresteyn is alleen te bewonderen tijdens excursies.

Locatie

Leidseweg 191, 2253 AD, Voorschoten

 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder