Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn Voorschoten

Foto: Roel van Norel Foto: Roel van Norel

Twee eeuwen geleden had je als geslaagd zakenman op z’n minst één ‘buiten’. En je had er twee als je een ‘topper’ was. Zo liggen er van Den Haag tot Alkmaar langs de kust overal landgoederen. Zilvermagnaat Van Kempen (Van Kempen & Begeer) had er dus twee. En ze liggen nog naast elkaar ook. Wie Beschermer is van het Zuid-Hollands Landschap mag er een kijkje nemen. Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Foto: Roel van Norel Foto: Roel van Norel

Praktische info

Locatie

Leidseweg 191, 2253 AD, Voorschoten

Buitenplaats Berbice

Berbice is een van oorsprong 17e eeuwse buitenplaats aan de Leidseweg in Voorschoten. Het park is aangelegd volgens de karakteristieke Engelse landschapsstijl met een lange centrale zicht-as en een spiegelvijver. Het klassieke hoofdhuis, de portierswoning, de oranjerie, rozentuin, fruitmuren completeren het geheel tot een wonderschoon park. Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen voert het beheer van Berbice. Het Zuid-Hollands Landschap adviseert de stichting. Een buitenkansje voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap: het park is exclusief toegankelijk voor Beschermers!

Berbice is altijd particulier bewoond geweest. De meeste bewoners waren hun tijd ver vooruit. Uniek is dat de buitenplaats nog zijn oorspronkelijkheid heeft. De Oud-Hollandse cultuur is op Berbice voelbaar aanwezig. Het is een plek waar geschiedenis bewaard is gebleven. Doordat alle bewoners in de loop van de eeuwen iets hebben aangepast of hebben toegevoegd, is Berbice een staalkaart van voorbije tijden. Dit geeft een wonderlijk en waarachtig beeld van de wooncultuur op deze buitenplaats.

De eigenaar van Berbice, de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, heeft een speciale website met informatie over de geschiedenis en de restauratie die wordt uitgevoerd.

Landgoed Beresteijn 

Het naast gelegen landgoed Beresteyn is alleen te bewonderen tijdens excursies. Het is echt een aanrader, want het landgoed is nog nooit opengesteld. Daardoor zijn alle elementen van de jongensschool, de paters en de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners behouden gebleven. In het park vind je nog de Slingervijver en de Folly-onderdoorgang (een 19e eeuws modieus, grappig, maar verder nutteloos bouwwerkje). en de cirkel van bomen rondom de voormalige Kruisvijver.

Het Zuid-Hollands Landschap beheert het groen van de buitenplaats en maakt de waardevolle delen van het park beter zichtbaar. De lage begroeiing is gesnoeid, het bladafval verwijderd uit het water en de wandelpaden weer zichtbaar gemaakt. Kinderen kunnen weer hutten bouwen op de vrijgemaakte open weides. Ga dus een keer mee op excursie en ervaar een bijzonder stukje geschiedenis.

Beresteijn werd in 1833 aangelegd door door Jonkheer Hugo van Beresteyn. Daarna gaat het landgoed door verschillende handen tot het in 1870 in handen komt van de familie Van Kempen die ook Berbice bezit. De familie Van Kempen kennen veel Nederlanders vanwege het zilverwerk van Van Kempen & Begeer. De twee landgoederen speelden een belangrijke rol als woon/werk-plek voor de familie. Er werd zilverwerk gemaakt en ‘geshowt’ aan de welgestelde afnemers.

Aan het einde van de 19e eeuw is het gebruik van Beresteijn van particulier bewoonde buitenplaats verschoven naar internaat en seminarie. Ook dit bracht een gewijzigd gebruik met zich mee door de aanleg van onder andere een voetbalveld, tuintheater en de bouw van vele bijgebouwen.

Bezoek

Berbice is uitsluitend toegankelijk voor Beschermers van het Zuid-Hollands Landschap, van 9.00 tot 18.00 uur. Neem je Beschermerspas mee, je kunt hierop gecontroleerd worden. Het huis en de oranjerie zijn niet toegankelijk. Het naast gelegen landgoed Beresteyn is alleen te bewonderen tijdens excursies.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren is mogelijk in de omgeving, het is niet mogelijk direct bij het Landgoed of Buitenplaats te parkeren. Houd hier rekening mee. 

Honden zijn niet welkom.

Honden zijn niet welkom. 

Openbaar vervoer

Het gebied is met bus 45 te bereiken, uitstappen bij bushalte Zilverfabriek, Voorschoten. Plan je reis op 9292.nl

Bijzonderheden

Buitenplaats Berbice en Landgoed Beresteijn liggen naast elkaar. Berbice aan de Leidseweg 221, landgoed Beresteijn aan de Leidseweg 191 in Voorschoten.

Locatie

Leidseweg 191, 2253 AD, Voorschoten

Activiteiten in dit gebied