Kleistee Ouddorp

Foto: Niek Koppelaar - Kleistee Foto: Niek Koppelaar

Op de Kop van Goeree gaan natuur en cultuurhistorie hand in hand. Kleine en grote gebieden rijgen zich aan één tot een afwisselend landschap. Heerlijk om te wandelen en te genieten van de bijzondere vegetatie in de Kleistee, de Westduinen en de Preekhilpolder.

De Kop van Goeree is een dynamisch gebied dat sinds de Romeinse tijd verschillende keren een metamorfose onderging. Het land is gevormd door de wind en de zee en kwam pas tot rust door mensenhanden. In vroegere eeuwen was de Kop een open vlakte met stuivende duinen. Door het opwerpen van wallen en dijkjes rond akkertjes, de aanplant van hagen en bossen die het stuiven tegen gingen, verstilde dit landschap. Wie te voet door deze streek trekt, ziet overal de sporen van een lange wordingsgeschiedenis. De dorpskernen van Ouddorp en Goedereede bieden gezelligheid met horeca, theetuinen en terrassen.

De nabijheid van de zee zorgt voor bijzondere natuur. Zout/zoet-overgangen, helder brak water en de hoogteverschillen in het duinlandschap leveren bijzondere planten en dieren op. De rietorchis, brede orchis, addertong, grote ratelaar, gevleugeld hertshooi, echte koekoeksbloem en stijve ogentroost - om maar wat te noemen. 

Zeedorpen-route

Download de Zeedorpen-wandelroute! Die voert je onder meer langs de Kleistee, een historisch stukje Goeree. Bewonder eeuwenoude akkers en begroeide zandwallen (schurvelingen) tegen de zoute zeewind en stuivend zand. Op een stuk hobbelig en schraal duingrasland bloeien in het seizoen waardevolle, geurende bloemen die talloze vlinders en insecten aantrekken. Verderop, onder de militaire zendmasten van de Westduinen zakt regenwater moeilijk weg in de klei-achtige bodem. Door de poelen en de afwisselend natte en de droge stukken daar omheen, vind je hier zeldzame herfstschroeforchis en amfibieën zoals de rugstreeppad. Tussendoor cultuur snuiven? Bezoek de Beeldentuin Achter De Westduinen (Dijkstelweg 58). Een prettige beschutte plek met beelden van circa twintig (inter)nationale kunstenaars onder ruisende bomen, zingende vogels en tussen zomerse bloemenpracht. Een deel van de entree komt ten goede aan het Zuid-Hollands Landschap. Wie honger heeft, bestelt in het tuinrestaurant een huisgemaakte lunch van biologische streek producten. Het militaire deel van de Westduinen is afgesloten, maar vanaf de (doodlopende) Doornweg voert een struinpaadje door een deel van het gebied.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan het beste in het centrum van het dorp. Loop vervolgens de Molenweg uit en volg het bordje Kleistee.

Honden welkom

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ook voor minder validen

Kies de verharde paden, dan is het met een buggy goed te doen. Minder geschikt voor rolstoelen i.v.m. draaihek en graspaden.

Horeca in de buurt

Tuinrestaurant Beeldentuin Achter De Westduinen (Dijkstelweg 58)

Wandelen

Veel mogelijkheden over verharde en onverharde paden. Wandel (delen van) de Zeedorpenroute.

Openbaar vervoer

Check je route op 9292ov.nl, het gebied ligt vlakbij het centrum van Ouddorp.

Het hele jaar welkom
Bijzonderheden

Bijzonder aan het gebied zijn de rust en de stilte en er is enorme soortenrijkdom van planten en vogels.

Publieks­lievelingen

Bonte specht, groene specht, een bijzondere moerbeiboom

Locatie

Dirkdoensweg (ingang naast nr. 33), Ouddorp

Routes in dit gebied

Wandelroute 15,5
Ouddorp
8 beoordelingen
Fietsroute 29 km
Goedereede
5 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied