Oranjeplassen Hoek van Holland

Rondom de oranjeplassen liggen fietspaden en kun je er wandelen of hardlopen. Op de plassen is het mogelijk om te vissen. Het uitzicht is er weids en er heerst een aangename rust, ondanks de nabijheid van Waterweg, spoorlijn en stad.

Praktische info

Locatie

Schenkeldijk, Hoek van Holland

De Oranjeplassen liggen temidden van fietspaden waar je ook kunt wandelen. Vanaf de Schenkeldijk, de Oranjedijk en de Deltadijk kun je genieten van een weids uitzicht over dit waterland. Op het wandel/fietspad mag je ook komen met (aangelijnde) honden, maar die honden mogen het gebied niet in. Menselijke bezoekers kunnen ook terecht op het zandstrandje in de zuidwesthoek. Liefhebbers van bloemen en planten kunnen hier hun hart ophalen.

Vogelrijkdom

Je kunt hier veel vogels zien. Trekvogels vinden rust, ruimte en voedsel in het water en in het riet. Grote aantallen eenden en ganzen komen hier de winter doorbrengen. In voorjaar en zomer hoor je de vogels waarschijnlijk voordat je ze ziet. Rietzanger, kleine karrekiet, grasmus en heggenmus zingen hier dan het hoogste lied. Ook rietgors, blauwborst en cetti's zanger worden hier regelmatig waargenomen. Dat zijn slechts enkele van de vogels die hier komen broeden.

Vissen

Als je graag op karpers vist dan kun je hier ook terecht - met speciale toestemming. Enorme karpers zwemmen in de Oranjeplassen rond. Je kunt erop vissen, maar je moet ze dan wel direct terug zetten. De toestemming kun je aanvragen bij dhr Teun Pasterkamp en kost  € 25 voor zeven dagen. Het visseizoen loopt van 1 april tot 1 november.

Van water naar land naar water

Het gebied ligt nu vlakbij de Nieuwe Waterweg. Ooit was het een getijdengebied. Toen werd het een polder, de Oranjebuitenpolder, waar vooral aan landbouw werd gedaan. Een deel van de Oranjebuitenpolder werd in 1967 - 1968 afgegraven om de westelijke uitbreiding van Maassluis op te hogen, en zo zijn de Oranjeplassen ontstaan. Het Zuid-Hollands Landschap heeft recent nog een stukje Oranjebuitenpolder verworven zodat hier een nog groter natuurgebied kan ontstaan.

Praktische info

Openbaar vervoer

Plan je reis op 9292.nl of op Google Maps.

Vogels kijken

Deze plassen trekken ontzettend veel vogels aan, neem je verrekijker mee!

Het hele jaar welkom

Het gebied is het hele jaar toegankelijk voor publiek.

Bijzonderheden

Het Zuid-Hollands Landschap verstrekt op de Oranjeplassen weektoestemmingen voor het vissen tussen 1 april en 1 november. De persoonsgebonden vistoestemming kost 25 euro en is zeven dagen geldig.

Locatie

Schenkeldijk, Hoek van Holland

Routes in dit gebied

Fietsroute 22 km
Hoek van Holland
0 beoordelingen
Fietsroute 47 km
Kijkduin
3 beoordelingen