Gezocht: 658 Beschermers!

Ga jij de uitdaging met ons aan?

We hebben jouw hulp nodig (NV)

De natuur in Zuid-Holland staat flink onder druk. Dat merken ook onze boswachters. Iedere dag zetten zij zich in om de natuur te beschermen, te behouden en verder te vergroten. Dit resulteerde afgelopen jaar in 35 hectare extra grond. Help jij mee om dit om te zetten in rijk en gevarieerd gebied? Word vóór 31 december Beschermer en steun de natuur in jouw achtertuin. Zo zorgen we samen voor een veilig thuis voor kwetsbare dieren en planten.

Dieren en planten hebben elkaar (en jou) nodig

Om onze nieuwe gebieden voor dieren en planten leefbaar te maken én te behouden, moeten er nog een hoop werk verzet worden. Onze boswachters staan te popelen om aan de slag te gaan. Elke dier- en plantsoort heeft iets anders nodig om te overleven. Zo leeft de steenuil het liefst in natuur met lage begroeiing, de koekoeksbloem houdt van drassige grond en de zandhagedis gedijt het best in de buurt van dicht struikgewas.

Koekoeksbloem met blauwtje
Zandhagedis
Zandhagedis

“Dikwijls worden oude schuurtjes afgebroken en holle bomen omgezaagd. Knotwilgen moeten plaats maken voor een eentonig akker-en weidelandschap. Zo verdwijnt langzaamaan het leefgebied, maar ook het voedsel van de steenuil. Met jouw hulp creëren we ruimte voor het kleinste uiltje van Nederland.”

Boswachter Siebe

Siebe

Boswachter Siebe

Veelgestelde vragen

Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Je helpt ons nieuwe natuurgebieden aan te kopen en onze bestaande gebieden in stand te houden. Zo geven we dieren en planten de ruimte en beschermen we de kwetsbare natuur tegen de oprukkende stad.

Bekijk via onze rubriek Steun de natuur wat de voordelen voor je zijn en kies zelf het bedrag.

Dit doen we met jouw bijdrage:

 • We kopen nieuwe gebieden aan en streven naar 10% beschermde natuur in de provincie.
 • We verbinden stukken natuur zodat dieren en planten meer leefruimte krijgen.
 • We behouden cultuurhistorische parels, zoals eendenkooien, molens en forten.
 • We leggen wandel- en fietspaden aan, plaatsen informatieborden en organiseren excursies.
 • We laten iedereen van de natuur genieten in Zuid-Holland!

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.700 hectare natuur. Het grootste deel (zo’n 4.200 ha) hebben we in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 ha. In 2022 hebben we onze gebieden met 35 hectare vergroot. Help jij mee om dit te beschermen?

Het Zuid-Hollands Landschap doet er alles aan om alle klimaatveranderingen in goede banen te leiden. We passen ons waterbeheer aan, snoeien woekerende exoten om de duinen open te houden en planten bomen aan rond onze cultuurhistorische parels. Dit beheer is arbeidsintensief en duur. Daarom hebben we je steun heel hard nodig.

 • Nieuwe natuur onder de rook van Rotterdam

  Mede dankzij de bijzondere steun van onze Beschermers hebben we 15 hectare buitendijks gebied bij Poortugaal kunnen aankopen. Het voormalige Antes-terrein onder de rook van Rotterdam wordt ingericht als natuurgebied.

  Lees verder

  Lees verder
 • Primeur: eerste broedende grote zilverreiger in Utrecht

  Dankzij de inzet van drones is in de provincie Utrecht een broedende grote zilverreiger ontdekt. Deze nieuwe techniek is dit jaar voor het eerst ingezet om broedende purperreigers, blauwe reigers en lepelaars te monitoren in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder