Volg de grutto’s in de Krimpenerwaard

Foto: Sijmen Hendriks Foto: Sijmen Hendriks

De provincie Zuid-Holland heeft grutto’s in de Krimpenerwaard een zendertje gegeven om te onderzoeken of het de vogels lukt om succesvol kuikens groot te brengen. Het gaat daarbij om grutto’s in ons natuurgebied De Nesse en in agrarisch gebied Bergambacht Oost, beheerd door Agrarisch Collectief Krimpenerwaard.

Moeilijk te volgen

Gruttofamilies zijn moeilijk in het hoge gras te volgen, waardoor het lastig is vast te stellen hoeveel jongen er worden grootgebracht. Ook is het onduidelijk hoe de grutto’s met hun kuikens door de gebieden bewegen. Welke percelen zijn favoriet? 

Zenderonderzoek 

In opdracht van de provincie Zuid-Holland onderzoeken onderzoekers Camilla Dreef en Jan van der Winden (Lowland Ecology Network) het broedsucces, de verplaatsingen en het habitatgebruik van vijf gruttofamilies in De Nesse en Bergambacht Oost. Dat doen ze met behulp van satellietzenders. Bij het zenderen wordt nauw samengewerkt met Rijksuniversiteit Groningen, die al meerdere jaren ervaring heeft met zenderonderzoek bij grutto’s. Bij het veldwerk helpen vrijwilligers van onder andere de Natuur- en Vogelwacht Krimpenerwaard. 

Onderzoekers Camilla Dreef en Jan van der Winden
Foto: Onderzoekers Camilla Dreef en Jan van der Winden

Hoe werkt het precies?

Grutto-ouders bewaken hun kuikens als die zelf op zoek gaan naar insecten. Door één oudervogel een zender te geven, kunnen we de familie volgen terwijl de kuikens opgroeien. De vogels hebben een kleine gecombineerde satelliet- en radiozender van 5 gram gekregen. Via de satelliet kunnen we de grove bewegingen van de grutto’s het hele jaar volgen, dus ook als ze naar een ander gebied zouden gaan of weer terugkeren in de Krimpenerwaard na hun reis naar het zuiden.

Meerdere jaren

Met de radiozenders kunnen we de bewegingen meer in detail in beeld brengen door ze in het veld op te zoeken met een antenne. Deze radiozenders werken maar een korte tijd. De vogels krijgen ook een unieke kleurring om hun poten, zodat ze van ver af individueel herkenbaar zijn. Met deze methodes is al vele jaren ervaring opgedaan in Friesland en Duitsland. De satellietzender heeft een levensduur van drie tot vijf jaar zodat we de grutto meerdere jaren kunnen volgen.

De zendervogels

Er zijn vijf zendervogels, die allemaal een naam hebben gekregen. In ons gebied De Nesse zijn dat:

  • Annemieke (man) - vernoemd naar Annemieke Bijlmer (Provincie Zuid-Holland)
  • Sietse (man) - vernoemd naar Sietse Kleinjan (Zuid-Hollands Landschap)
  • Johan (man) - vernoemd naar Joke Colijn (NVWK)

En in Bergambacht Oost:

  • Mariëlle (vrouw) - vernoemd naar Mariëlle Oudenes (Agrarisch Collectief Krimpenerwaard)
  • Jaco (man) - vernoemd naar boer Jaco Bos
Grutto Sietse met zendertje
Foto: Grutto Sietse, vernoemd naar onze boswachter Sietse Kleinjan


Elke week wordt er een nieuw blog over de grutto's geplaatst op de Facebook-pagina van de Provincie Zuid-Holland

Je kunt de verplaatsingen van Annemieke, Sietse, Johan, Mariëlle en Jaco online volgen.
Volg de grutto’s online