Vrijwilliger Klaas: Toekomst voor de vogels uit mijn jeugd

Tekst en foto’s: Babette van der Wijst Tekst en foto’s: Babette van der Wijst

Onze weidevogels hebben de zorg van vrijwilligers nodig. Klaas de Mik is een van hen, veel van zijn vrije tijd steekt hij graag in het beschermen en helpen van weidevogels. Waar komt zijn enthousiasme vandaan?

Een bibberig ochtendzonnetje laat zich zien in Stolkwijk, midden in de Krimpenerwaard. Boven de weilanden buitelt een enkele kieviet. “Goedemorgen! Tja, februari... het broedseizoen moet nog beginnen. Straks ben ik om deze tijd op weg met mijn kano. Koffie?”

Klaas de Mik is coördinator bij de weidevogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). “Toen ik startte, werd ik lopend ingewerkt door andere weidevogelbeschermers. Al die weilanden door, tsjonge, dat waren einden lopen! Bovendien is het niet ideaal, omdat roofdieren zoals bunzing en vos je spoor volgen en zo de vogelnesten vinden.” Klaas besloot de kano te gaan gebruiken. “Ik vaar stil door de slootjes, leg aan, stap een weiland op, controleer nesten en peddel weer verder. Roofdieren kunnen mij niet volgen.”

Genieten

“Op het water vergeet ik de tijd, ik geniet van de rust en de vogels. Straks is het broedseizoen weer in volle gang, het voorjaar kan voor mij niet vroeg genoeg beginnen.” Zijn werk in de natuur als vrijwilliger is een welkome afwisseling voor zijn drukke baan als software engineer. Klaas is bescheiden: “Voor de rol van coördinator ben ik niet de ideale persoon, omdat ik ook nog werk. Maar gelukkig doe ik het coördinerende werk niet alleen. We verdelen de taken.” In de toekomst hoopt Klaas een dag per week minder te gaan werken om meer tijd te kunnen besteden aan de bescherming van de weidevogels.

Prachtige vogels

Hij schenkt een tweede kop koffie in, buiten laten zich af en toe wat kieviten horen. “Dat is geen vergelijk met vroeger,” zegt Klaas. “Mijn vader was tuinder, we werkten altijd veel buiten, tussen grote aantallen grutto’s, kieviten en andere weidevogels. Prachtig!” Door studie, werk en gezin had Klaas jarenlang minder tijd voor de natuur. “Uiteindelijk kwam die tijd er weer en ik schrok enorm. Waar waren al die vogels uit mijn jeugd gebleven?” Daar moest wat gebeuren, en zo sloot hij zich in 2007 aan bij de NVWK, eerst als vrijwilliger, vanaf 2014 als coördinator van de weidevogelwerkgroep.

Samen met boeren

“Onze werkgroep werkt nauw samen met de boeren in de Krimpenerwaard, want uiteindelijk hebben we één gezamenlijk doel: zo veel mogelijk weidevogel-kuikens op laten groeien. Op kortgeschoren weilanden vinden kuikens geen bescherming en geen voedsel. We stellen contracten op waarin praktische afspraken staan over bescherming. We leggen bijvoorbeeld vast hoe lang het gras blijft staan. De vrijwilligers controleren de weilanden op nesten en markeren ze in het maaiseizoen, zodat de boeren er omheen maaien.”

Inzet

Hoe ziet Klaas de toekomst voor weidevogels? “Landelijk is er een negatieve trend, maar hier in de Krimpenerwaard zien we vooruitgang! Dat moet te maken hebben met de enorme inzet van vrijwilligers en de samenwerking met boeren. Ons werk gaat altijd dóór, iedereen die hart heeft voor weidevogels mag zich melden. Hoe meer inzet, hoe beter het met de weidevogels zal gaan.”

In het seizoen doen de weidevogelwachters wekelijks hun controles om nesten en opgroeiende kuikens te beschermen. Klaas zelf doet dat soms fietsend of lopend, maar bij voorkeur met de kano. “Zo’n rank bootje is het ideale vervoermiddel voor dit polderlandschap met weilanden, slootjes en bruggetjes.”

Wat doet De Groene Motor?

De Groene Motor ondersteunt vrijwilligerswerk in de groene leefomgeving. Als vrijwilligers goed zijn toegerust om hun werk te doen, levert dat meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit op. Wij leiden bijvoorbeeld vrijwilligers op, ondersteunen op het gebied van veilig werken en lenen gereedschap uit. Met voucherregelingen bieden we initiatieven financiële steun.

Kom erbij!

Inspireert dit artikel u om u óók in te zetten voor weidevogels in uw omgeving? Verschillende initiatieven zijn op zoek naar vrijwilligers! Bekijk de speciale pagina en ga aan de slag.
Samen voor boerenlandvogels