Klein paars paddenstoeltje

  • Nieuws
  • Klein paars paddenstoeltje
donderdag 15 oktober 2020

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Nu het al een paar weken flink heeft geregend en de temperatuur nog boven de 10 graden is, schieten de paddenstoelen als.... eh ja, als paddenstoelen uit de grond. Of uit de boom.

De Ridderkerkse Griend is een gebied met paddenstoelen uit de laatste categorie. Hier vind je geen rood met witte stippen of een uitbundige parasol. De Ridderkerkse Griend is in deze tijd van het jaar het domein van de fijne paddenstoeltjes. Zonder polonaise of overdreven pracht en praal steken kleine witte hoedjes uit wilgenstammen of creëren kbp-jes (kleine bruine paddenstoeltjes) een minituintje in een holte van een oude knotwilg.  

Blauwgrijze schorsmycenaToen ik afgelopen vrijdag een rondje door dit oude griend liep, viel mijn oog op de blauwgrijze schorsmycena. Een supermooi paddenstoeltje met een even zo mooie kleur.

In al zijn bescheidenheid zien we dit paarse paddenstoeltje al gauw over het hoofd. Terwijl ik de blauwgrijze schorsmycena minstens zo mooi vind als de welbekende vliegenzwam of glimmende porseleinzwam. Ik zet inderdaad hoog in en wellicht dat je na het lezen van dit stukje tot dezelfde conclusie komt:

Klik op foto voor een grotere weergave.

  • De kleur is de grootste blikvanger, variërend van grijsblauw tot paars is het een opvallende verschijning tussen het bruin en groen in het griend.
  • Omdat de wand van de hoed dun is, vormen de lamellen zachte verticale strepen aan de buitenkant. Geen gepriegel met een spiegeltje dus om ze te zien.
  • Blauwgrijze schorsmycena is een kuddedier, je vindt ze zelden alleen maar juist in een soort flatje tussen de groeven van oude wilgenschors.
  • Tot slot hoef je niet door de knieën om dit moois te aanschouwen: de paarse paddenstoeltjes groeien vaak op ooghoogte. Scheelt weer natte knieën.

Maar het allermooiste is om de blauwgrijze schorsmycena zelf te ontdekken. Dus laarzen aan, kraag omhoog en geniet van de schoonheid van dit kleine paarse paddenstoeltje.
Lees ook mijn andere columns

Wil je meer zien en lezen over de natuur in de regio Eilanden van het Zuid-Hollands Landschap? Volg me dan op Instagram: @boswachtermirjam
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap