Krijgsgeschiedenis Vinetaduin - ochtend 16 juni Hoek van Holland

Foto: Bas de Mos
  • De natuur in
  • Krijgsgeschiedenis Vinetaduin - ochtend 16 juni

zondag 16 juni 11:00 - 13:00 uur Een bijzondere excursie in het Vinetaduin. Duik in de geschiedenis van dit beschermd natuurgebied.

Foto: Bas de Mos

Praktische info

Locatie

Strandweg 25, 3151 HV, Hoek van Holland

Kosten

  Normaal Beschermer
Volwassenen € 8,00 € 5,00
Kinderen € 3,00 € 3,00

Inschrijving gesloten

Stap terug in de tijd met een excursie door het Vinetaduin op zondagochtend 16 juni.

Het Vinetaduin herbergt een uniek rijksmonument bestaande uit een combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in het beschermde natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit de Eerste Wereldoorlog, een Nederlandse kustbatterij uit het Interbellum, een Duitse kustbatterij uit de Tweede Wereldoorlog en een Amerikaans communicatiestation uit de Koude Oorlog. Tijdens de excursie nemen gidsen je zowel boven als onder de grond mee terug in de tijd en maken de tastbare geschiedenis beleefbaar.

De tand des tijds en de natuurontwikkeling is van grote invloed geweest op het erfgoed en juist die vergankelijkheid laten we graag zien. Eikenbomen schuilen nu in een loopgraaf tegen de zoute zeelucht, vleermuizen overwinteren in de scheuren van het 450 meter lange gangenstelsel en de meterslange wortels van helmgras glippen naar binnen door kieren in het beton. Deze excursie slaat een bijzondere brug tussen de natuur- en erfgoedwaarden die het Vinetaduin rijk zijn.

Kortom, de excursie bied een unieke kans om dit normaal gesproken niet toegankelijke duingebied te bezoeken.

Tip! Bunker Bremen

Deze voormalige munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog in het Vinetaduin is tijdens de Koude Oorlog door de Koninklijke Marine gebruikt. Het Nederlands Militair Kustverdedigingmuseum (St. Fort aan den Hoek van Holland) is hier gevestigd en is deze dag geopend (normaal alleen op afspraak). In de bunker zijn diverse exposities waaronder unieke foto’s van de omgeving in de bezettingsperiode 1940 –1941. Breng deze dag ook een bezoek aan het Nederlands Militair Kustverdedigingmuseum (tarief € 3,- pp, bij ingang Bunker Bremen te voldoen).

Praktische info

Parkeren

De excursie start ter hoogte van Strandweg 25 in Hoek van Holland. Parkeren kan aan de Strandweg in Hoek van Holland.

Niet geschikt voor mindervaliden

Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.

Wandelen

Dit natuurgebied is normaal gesproken afgesloten voor publiek. 

Openbaar vervoer

Plan de reis naar Bushalte Strandweg Hoek van Holland met OV9292. Vanaf hier is het nog 1 minuut lopen.

Let op je kleding

Trek stevige schoenen en gepaste kleding aan of neem extra kleding mee. In het gangenstelsel en de bunkers is de temperatuur een stuk lager dan buiten.

Locatie

Strandweg 25, 3151 HV, Hoek van Holland

Ook interessant

Avontuurlijk
Oostvoorne
26 t/m 30 augustus
De Leidse Hooitocht 2020
Leuk voor kids
Leiden
Cultuurhistorie
Rhoon