Lente in Zuid-Holland

In de lente barst de natuur in al haar schoonheid los. Geniet van bloeiende wilde hyacinten, schattige jonge eendjes, prachtige spindotters, de voorjaarsriedel van de nachtegaal. Dit, en veel meer, beleef je nu in de natuurgebieden van het Zuid-Hollands Landschap.
Afwisselend wandelen over kaden met knotwilgen en paden door een dichte jungle. En dan opeens: een rivierenlandschap met wilgen en luid kwetterende vogels. De diepe geulen stromen leeg en vol op het ritme van eb en vloed. Juist daarom groeien hier bijzondere planten.
Laat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Op dit landgoed kom je helemaal tot rust. In het voorjaar ruik je de hyacinten van de bollenvelden naast het bos.
De meeste wilde eenden broeden al in februari. Na een maand komen de kuikens uit. Soms wel 10 stuks! Landelijk gezien is de wilde eend in aantallen achteruit gegaan. In de eendenkooien van het Zuid-Hollands Landschap is daar gelukkig niet veel van te merken.
Je wandelt of fietst door een prachtig polderland. En af en toe stap je even af om te genieten van de kleine natuurgebiedjes onderweg, zoals de Donkere Kade. En bij een boerderij koop je appels, peren of een van de andere heerlijke streekproducten.
Met het hele gezin een volle dag erop uit gaan in de natuur. Op de fiets, de mountainbike, te paard of te voet. Genieten van kite-surfers op het zandstrand, vogels op het Groene Strand en de reeën bij Landgoed Mildenburg.
Een frisse neus halen op de oevers van de Lek en de Nieuwe Maas. Wandelen door rietkragen en tussen reusachtige kraakwilgen. We horen een blauwborst, groene spechten gaan van tak naar tak, een koppeltje ganzen rust op een drooggevallen slijkplaat...
Op de fiets genieten van de Krimpenerwaard. Er zijn genoeg mooie polderwegen, maar die langs het riviertje de Vlist zijn de allermooiste. Check de openingstijden en neem een kijkje bij de molen of huur vlakbij een kano voor een avontuurlijke tocht.
In het zuidelijke deel van de Leidse Oostvlietpolder ligt ’t Vogelhoff. Je kunt hier fietsen, wandelen en genieten van de natuur en het agrarisch land. In de nazomer kun je appels plukken, het hele jaar vogels kijken. In het broedseizoen is een deel afgesloten als vogelrustgebied.
Het Hyacintenbos (en de Van Leyden-Hof) ligt in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen. Het gebied is te bereiken via Ockenburgh aan de Monsterseweg in Den Haag. De natuurgebieden behoren tot het beschermd natuurmonument Solleveld.
Wandelend over de lange rechte hoofdlaan kun je nog voorstellen dat dit ooit een barok landgoed is geweest. Nu vind je hier een park met vele bloemen en planten en een stinsentuin. Je kunt hier reeën, vleermuizen en vogels spotten.