Nationale Bijentelling

Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers
  • Nieuws
  • Nationale Bijentelling
dinsdag 7 april 2020

Wat zoemt er in jouw achtertuin? Op 18 & 19 april kan je weer meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom, daarom vragen we iedereen om een half uurtje mee te tellen in de tuin of op het balkon.

Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 357 soorten is ruim de helft bedreigd. Niet alleen voor bijen, maar ook voor ons heeft dit gevolgen. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen. Een gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de bij.

Waarom bijen tellen?

Als we meer weten over bijen, kunnen we ze beter helpen. Daarom organiseert Nederland Zoemt, waar het Zuid-Hollands Landschap onderdeel van is, de Nationale Bijentelling. De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen.

Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal. Zo krijgen we trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen we bijen beter beschermen.

Tel jij mee?

Meedoen is eenvoudig, ook als je geen kennis van bijen hebt. Er is een telformulier, zoekkaart en een bijengids waarmee je de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Meld je aan voor de bijentelling op nationalebijtelling.nl.
Meld je aan

Meer over bijen

Het Zuid-Hollands Landschap heeft in haar gebieden negen extra wilde bijen plekken gerealiseerd in 2018. Dit is een hele belangrijke stap om de wilde bij en andere insecten te redden.
Een bijenhotel kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk nog leuker. Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van een bijenhotel.
Zonder bestuiving door bijen komt de voedselproductie in gevaar en hebben mensen niets meer te eten. Daarom móeten we de wilde bij redden. En wel nú.