4e Nationale Bijentelling op 17 en 18 april

Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers
  • Nieuws
  • 4e Nationale Bijentelling op 17 en 18 april
dinsdag 13 april 2021

Wat zoemt er in jouw achtertuin? Op 17 & 18 april kun je weer meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom, daarom vragen we iedereen om een half uurtje mee te tellen in de tuin of op het balkon.

Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers Foto's: Marten van Dijl en Susanne Kuipers

Telformulier Nationale Bijentelling 2021

Meld je meteen aan op nationalebijentelling.nl

Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen. Daarmee kan iedereen de 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen. Tellen kan dit jaar ook direct in de tuin met een smartphone of tablet. Voor wie nóg meer tips en uitleg wil: op 15 april is om 16:00 uur een speciale uitzending van Naturalis Live over bijen en de Nationale Bijentelling.

Bedreigd

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 357 soorten is ruim de helft bedreigd. Niet alleen voor bijen, maar ook voor ons heeft dit gevolgen. Bijen en andere insecten bestuiven namelijk 80% van alle eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten. Zonder bijen komt een groot gedeelte van ons voedsel dus in gevaar. Een gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de bij.

Wat zoemt er in je achtertuin?

Waarom bijen tellen?

Als we meer weten over bijen, kunnen we ze beter helpen. Daarom organiseert Nederland Zoemt, waar het Zuid-Hollands Landschap onderdeel van is, de Nationale Bijentelling. De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen.

Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal. Zo krijgen we trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen we bijen beter beschermen. Er moet minimaal vijf jaar achter elkaar geteld worden om trends in bijenpopulaties helder te krijgen, en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten. Na de vierde telling dit jaar kan er dus al voorzichtig gekeken worden naar veranderingen in de bijenpopulaties.

Recordaantal bijentellers in 2020

Vorig jaar deed een recordaantal van ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal werden door hen ruim 130.000 bijen geteld. Het is belangrijk dat veel mensen meedoen aan de telling, want hoe meer mensen zich inschrijven en meedoen, hoe meer informatie er verzamelt kan worden over de wilde bij.

Tel jij mee?

Meedoen is eenvoudig, ook als je geen kennis van bijen hebt. Er is een telformulier, zoekkaart en een bijengids waarmee je de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Meld je aan voor de bijentelling op nationalebijentelling.nl.


Meld je aan

Meer over bijen

Het Zuid-Hollands Landschap heeft in haar gebieden negen extra wilde bijen plekken gerealiseerd in 2018. Dit is een hele belangrijke stap om de wilde bij en andere insecten te redden.
Een bijenhotel kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk nog leuker. Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van een bijenhotel.
Zonder bestuiving door bijen komt de voedselproductie in gevaar en hebben mensen niets meer te eten. Daarom móeten we de wilde bij redden. En wel nú.