Nationale Tuinvogeltelling 2020

  • Nieuws
  • Nationale Tuinvogeltelling 2020
vrijdag 24 januari 2020

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbollen op (zonder netje!) en tel komend weekend de vogels in de tuin of op het balkon. Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen helpt u mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig! De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland, hierbij helpen we allemaal de wetenschap. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen

  • Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. 
    Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
  • Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
  • Uw telling geeft u op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 gemakkelijk door via deze website. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Tel vogels met de klas

Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handleidingen om de telling voor te bereiden. Hiermee leert u kinderen vogels herkennen met behulp van zoekkaarten en het lesmateriaal. U zult merken dat ze enthousiast vogels in de tuin aanwijzen, op naam brengen en verhalen over de vogels vertellen. 

Zet de voedertafel klaar op het schoolplein, hang een vetbol op en omcirkel de datum in uw agenda! Tuinvogels tellen is leuk en gemakkelijk. Als u zich van tevoren inschrijft, krijgt u de tips en alle spelregels automatisch per mail. Zo bent u helemaal goed voorbereid. U kunt zich inschrijven op tuinvogeltelling.nl/voor-scholen

Hoe herken ik tuinvogels?

Veel pimpelmezen!

De verwachting is dat de merel dit jaar weer in de top 3 zal staan. Dit jaar lijken er ook veel pimpelmezen en gaaien in ons land te zijn. Vogelbescherming is benieuwd of dit terug te zien is in de top 10. Zondag 26 januari, aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Op maandag 27 januari zijn de definitieve resultaten bekend. Vorig jaar deden ruim 77.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.