Ontdek de natuur

Weilanden met koeien en weidevogels; molens en kaasboerderijen; natuurgebieden en rivieren; stadjes en dorpen vol historie... Dat is de Krimpenerwaard in een notendop. Ontdek de Waardse natuur op de fiets of trek je wandelschoenen aan en ga erop uit!

De mooiste plekken van de Krimpenerwaard ontdek je eenvoudig per fiets of al wandelend. Om je alvast op weg te helpen, geven we op deze pagina een aantal tips die je zeker niet mag missen! 

Eendenkooi Bakkerswaal

Eendenkooi Bakkerswaal bij Lekkerkerk is een uniek stukje Krimpenerwaard. Het is de grootste, nog gebruikte eendenkooi van ons land. In de winter bivakkeren hier allerlei eendensoorten. In de zomer is het een walhalla voor liefhebbers van zang- en bosvogels, kleine zoogdieren en bijzondere plantensoorten. De eendenkooi wordt nog steeds gebruikt voor het ringen en onderzoek naar eenden. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt wordt 500 jaar authentieke kooigeschiedenis nauwgezet levend gehouden. Maak een afspraak voor een excursie om de bijzondere sfeer in dit natuurgebiedje te beleven. 

Weidevogelgebieden

Verschillende gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn een must voor weidevogel-liefhebbers, zoals polder Bilwijk bij Stolwijk, polder Berkenwoude bij Ouderkerk aan de IJssel, Polder den Hoek tussen Bergambacht en Lekkerkerk, Hooge Boezem bij Haastrecht, Polder De Nesse, de Berkenwoudse Driehoek. Onze boswachter Sietse laat je in dit filmpje alvast zien hoe mooi het is in de Krimpenerwaard: 

Eb & vloed in de Krimpenerwaard

BeverWist je dat er ook eb en vloed is in de Krimpenerwaard? Dynamische eb-en-vloed-natuur vind je langs de Lek. Dwars door het riviereilandje De Zaag en het Stormpoldervloedbos lopen geulen die vol en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is dagelijks meer dan 120 cm! 

De twee buitendijkse natuurgebieden zijn zeldzame oases in een verder zwaar geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Je bent in buitendijks gebied, dus let op het getij als je deze gebieden bezoekt. Bij hoog water stroomt dit gebied onder.

Ontdek het zelf!

Wil je er zelf op uit in deze gebieden? Wij hebben prachtige fiets- en wandelroutes in de Krimpenerwaard. Via deze link kom je op een overzichtspagina, kies de mooiste route en ga op pad. 

Wandelen en fietsen in de Krimpenerwaard