Held van de Natuur: Netty Wermeester

Tekst & Beeld: Babette van der Wijst Tekst & Beeld: Babette van der Wijst

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap wordt in haar dagelijks werk ondersteund door meer dan 300 vrijwilligers. Netty Wermeester (72) is er daar één van. Al haar hele leven heeft ze een enorme liefde voor de natuur en nadat ze gestopt was met werken, is ze zich gaan inzetten voor ons landschap. Netty is vrijwilliger sinds 2013 en vandaag gaan we met haar op pad in 1 van haar favoriete gebieden: Klein Profijt.

Tekst & Beeld: Babette van der Wijst Tekst & Beeld: Babette van der Wijst
Dit is echt jungle, oerbos zoals het vroeger was, waar de natuur haar gang gaat. Daar word ik heel blij van.
Netty Wermeester, gids bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Samen lopen we vanaf de parkeerplaats van de Schenkeldijk naar Klein Profijt, een zoetwater getijdengebied bij Rhoon. Netty heeft een zwak voor dynamische getijdennatuur omdat het continue verandert, het is nooit hetzelfde. Vroeger was dit gebied moeilijk te vinden, tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker met de borden die de weg wijzen. Heb je een favoriete plek in het gebied? Netty: “Niet echt, de meeste mensen blijven vooraan. Ik vind het juist leuk om wat dieper het gebied in te gaan” Ze komt hier regelmatig. Netty’s laarzen zitten nog vol met blubber van de laatste jungletocht. 

Over Netty

Netty Wermeester (72) is een echt buitenmens. Opgegroeid aan de rand van Den Haag, waren de polders nooit ver weg. Ze speelde altijd buiten als kind en eigenlijk doet ze dat nu nog steeds. De natuur is een onuitputtelijke inspiratie voor haar, er is altijd wat te zien en zoveel te leren. Naast wandelen, fotograferen en sporten, schildert ze ook graag met aquarel verf. Haar favoriete onderwerp? De natuur!

Stokken

Op een speciale plek heeft Netty stokken verstopt die uiteindelijk heel handig blijken te zijn bij wat we gaan doen. Soms gaan er mensen mee die denken dat ze zonder stok op pad kunnen in de jungle van Klein Profijt maar die komen daar snel op terug want het is toch wel glad en glibberig. Netty: “Wandelaars hebben vaak geen idee dat dit een getijdengebied is, het komt zelfs voor dat mensen die hier in de buurt wonen het niet weten.”

Jungletocht en wadlopen

Netty geeft regelmatig excursies bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, vooral in de dynamische getijdengebieden. Onder haar vrolijke leiding kun je mee wadlopen en op jungletocht. De allereerste excursie ooit die ze gaf voor Het Zuid-Hollands Landschap was wadlopen in de Sophiapolder. De excursies geeft zij vaak samen met Corry van Kooten, met wie ze ook de gidsen opleiding heeft gedaan. Samen lopen we Klein Profijt in. Onderweg over het wilgenpad komen we verse knaag tegen! Een teken dat de bever niet ver weg is. Naast de beversporen komen we ook allerlei paddenstoelen tegen waarvan Netty feilloos de namen weet. Heel handig zo’n persoonlijke gids.

Van het pad af

We gaan van het pad af, de wildernis in. Dit mag alleen onder begeleiding van een gids en bij laag water. Netty vraagt altijd vooraf toestemming om het gebied in te gaan. Het is trouwens ook heel gevaarlijk om zonder kennis van het gebied en de getijden de jungle in te gaan. We komen er later nog achter waarom En dat het erg prettig is om die stokken bij ons te hebben voor de vele klim- en glibber partijen.

Eikvarens

In Klein Profijt komen we veel eikvarens tegen. Normaal vind je deze soort veel in de duinen waar ze op de grond groeien maar hier in de jungle hebben ze hun plek ook gevonden op alle omgevallen en kromgegroeide boomstammen. Ze krijgen wel sporen die eigenlijk alleen aanslaan op het mos want de ondergrond is daar veel te nat voor. Eikvarens houden niet van nattigheid. De eikvaren vind je hier dus op de boomstammen en in de kruinen van de knotwilgen. Het levert prachtige plaatjes op.

Gewoon blijven gaan

Netty laat zien waarom ze het hier zo mooi vindt. Ze wijst me op een wilg die omgevallen is en toch op verschillende manier weer omhoog is gaan groeien. “Een wilg wil gewoon blijven gaan”. Misschien is dit ook wel een mooie vergelijking voor Netty, onze vrijwilligster die blijft gaan. Gewoon omdat ze doet waar ze heel blij van wordt. De wilg tovert een grote glimlach bij Netty op haar gezicht: “Dit is echt jungle, oerbos zoals het vroeger was, waar de natuur haar gang gaat. Daar word ik heel blij van”.

Onbegaanbaar

Ik vraag Netty of deze excursie ook in de zomer zou kunnen. “Dat is onmogelijk”, zegt Netty. “Dan staat het hier vol brandnetels, bramenstruiken en er groeit allemaal hop omhoog. Het is dan echt onbegaanbaar, je kunt hier alleen komen als je de begroeiing weg hakt. We lopen verder en komen fluweelpootjes en judasoren tegen, echte winterse paddenstoelen. Gelukkig hebben we laarzen aan want het wordt al snel wat diep en behoorlijk nat. Met wandelschoenen zou je nu echt natte voeten hebben. Naast de vele paddenstoelen, komen we ook meerdere soorten mos tegen zoals pruikjesmos, laddertjesmos, sterretjesmos en melig takmos. 

Sokken in de blubber

We banen ons een weg dieper de jungle in. Is er ooit weleens iemand z’n laars kwijt geraakt Netty? "Ja regelmatig, maar dan moeten ze er zelf achteraan hoor, zeker als het eigenwijze kinderen zijn”, zegt ze lachend. “Anders sta ik zelf met m’n sokken in de blubber”. De natuur in met kinderen vindt Netty ontzettend leuk om te doen. Zeker met de jungletochten, wat echt een avontuur voor ze is. Vandaag zien wij veel paddenstoelen en andere mooie natuurontdekkingen maar daar is tijdens de jungletocht excursie vaak minder tijd voor. De kinderen banen zich altijd enthousiast en op hoog tempo een weg door de jungle. Geen tijd om stil te staan, ze vliegen, klimmen en klauteren het liefst. En Netty doet gewoon mee!

Bijzondere ervaring

Op pad met Netty in de natuur is nooit saai. We komen de zeldzame rode kelkzwam tegen die je hier in de winter kunt vinden en terwijl we een foto maken van een oude wilg, vliegt er opeens een uil uit de boomstam, bijna tegen ons aan. Net op tijd vinden we nog een plek waar we weer over kunnen steken naar het pad, door de mooie verhalen van Netty waren we een beetje de tijd uit het oog verloren. Het water stond stiekem toch al net iets hoger dan gepland. ’s Avonds belt Netty met meer informatie over de uil, dat het waarschijnlijk een bosuil mannetje was, vanwege z’n schelle roep. Het was een mooie dag, op pad met één van onze bijzondere vrijwilligers.

Ga mee op excursie

Wil je zelf ook een keer op pad met Netty of met 1 van onze andere vrijwilligers? Dat kan! Houd onze activiteiten agenda goed in de gaten. Een tip voor het wadlopen en de jungletocht: deze zitten altijd snel vol. En dat snappen we heel goed, op pad gaan met Netty is een feestje in de natuur!

Bekijk het excursie aanbod

Dit is echt jungle, oerbos zoals het vroeger was, waar de natuur haar gang gaat. Daar word ik heel blij van.
Netty Wermeester, gids bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap