Overweldigende steun voor nieuwe natuur

Afgelopen jaar sloten we af met een actie om 658 nieuwe Beschermers (donateurs) te werven. Dit aantal was minimaal nodig om de recent aangekochte gronden tot nieuwe natuur te kunnen ontwikkelen. Maar liefst 663 mensen gaven gehoor aan onze oproep, waar we ontzettend blij mee zijn. Dat betekent dat onze boswachters de beheerplannen de komende jaren volledig kunnen gaan uitvoeren. Daarmee creëren we meer ruimte voor de steenuil, zandhagedis, koekoeksbloem en al die andere soorten die thuishoren in onze provincie. Een opsteker voor de natuur!

Natuur ontwikkelen, hoe doen jullie dat?

Als het gaat om voormalig grasland of bouwland, dan maaien we verschillende keren en zaaien we een mix van kruiden die in het gebied thuishoren. Daarna laten we de natuur in alle rust haar weg vinden. Zo ontstaat in enkele jaren een bloem- en kruidenrijk gebied, waar bijen, vlinders en vogels volop van profiteren. Soms moet een gebied eerst ontdaan worden van mest- en gifstoffen. Dan graven we de grond een stukje af voor we het gebied kunnen verschralen. Hieronder laat boswachter René zien hoe we dat in de uiterwaarden aanpakken.

Nog geen Beschermer?

In Zuid-Holland hebben we de minste natuur van alle provincies. Daarom doen wij er alles aan om dieren en planten te beschermen, zodat jij ervan kunt blijven genieten.

Ja, ik word ook Beschermer
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder