Column: De Teek

maandag 8 juni 2020

Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Ik schreef eerder ook al eens een column over de teek, maar dit kleine beestje blijft actueel. Het is belangrijk dat we er allemaal alert op blijven als we buiten genieten van de natuur.
Menno van Lopik, boswachter Regio Eilanden bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Ik schreef eerder ook al eens een column over de teek, maar dit kleine beestje blijft actueel. Het is belangrijk dat we er allemaal alert op blijven als we buiten genieten van de natuur. Teken blijven in aantal toenemen en het aantal gevallen van de ziekte van Lyme, wat veroorzaakt wordt door een tekenbeet, groeit jammer genoeg ook nog steeds.

Gras & struiken

Teken zitten vooral in lage plantenlagen zoals gras en struiken. Je loopt al snel door dit soort groen heen als je lekker aan de wandel bent. De beestjes hechten zich makkelijk aan kleding en gaan zo op zoek naar een plek op je lichaam waar ze zich vast kunnen bijten. Warme en vochtige plekken zijn favoriet, zoals bijvoorbeeld de knieholte of oksels. Maar ook onder kleding zitten ze graag. Voor ons als boswachters is het dagelijkse kost om deze beestjes in de gaten te houden. We controleren onszelf dagelijks en we houden rekening met de kleding die we aantrekken. 

Actief na winterrust

Teken zijn vooral actief als het buiten weer wat warmer wordt, dus nu in het voorjaar. Na hun winterrust gaan ze op zoek naar een gastheer om zich te voeden, veelal zijn dit dieren en soms dus ook mensen. Onze tip: ben het hele jaar alert op teken in de natuur, nu zijn het er wat meer maar ook in andere maanden zijn ze actief.

Tekenbeet

Mocht je een tekenbeet hebben dan is er niet direct grote paniek. Teken bijten zich vast net onder de huid en blijven daar circa 24 uur zitten. Na die tijd laten ze zichzelf los en geven ze een soort speeksel af waardoor de wond snel geneest. In dit speeksel kan de Borrelia bacterie zitten, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Vaak wordt dit speeksel niet afgegeven als je zelf de teek op tijd verwijderd. Merk je de teek te laat op, en laat deze op eigen kracht los, dan is dit speeksel waarschijnlijk wel afgegeven. De kans op ziekte van Lyme is dan aanwezig. Raadpleeg direct uw huisarts in dit geval.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode ring- of vlekvormige huiduitslag (erythema migrans) op de plaats waar de teek heeft gebeten. Soms is er sprake van een blauwachtige of roze vlek. De ring of vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de tekenbeet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet een aantal maanden goed in de gaten te houden. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt hoe beter de behandeling zal aanslaan. 

Teken verwijderen

Een teek kun je vrij makkelijk verwijderen, gebruik hiervoor een speciale tekentang of tekenpas. Een pincet is niet aan te raden! Met een pincet knijp je de teek vaak doormidden waardoor de kop blijft zitten en het risico op besmetting met de ziekte van Lyme blijft. Een tekentang of tekenpas zijn de veiligste opties. 

Ik schreef eerder ook al eens een column over de teek, maar dit kleine beestje blijft actueel. Het is belangrijk dat we er allemaal alert op blijven als we buiten genieten van de natuur.
Menno van Lopik, boswachter Regio Eilanden bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap