Column: Hoor de wind waait door de bomen

Beeld: Jan Piet Oudwater | Hans Visser Beeld: Jan Piet Oudwater | Hans Visser
  • Nieuws
  • Column: Hoor de wind waait door de bomen
donderdag 22 november 2018

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Beeld: Jan Piet Oudwater | Hans Visser Beeld: Jan Piet Oudwater | Hans Visser
We creëren deze winter open plekken in de Duinen van Oostvoorne waar soorten als buntgras en de zandhagedis zich weer thuis voelen.
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Elk jaar is het weer spannend: zou Sinterklaas op tijd aankomen? Weet hoofdpiet dat hij stuurboord moet aanhouden aan het einde van de lange tocht over zee? Enigszins opgelucht haalde ik dan ook adem afgelopen zaterdag. De stoomboot voer veilig en afgeladen met cadeaus de haven van Zaanstad binnen. Op de kade stonden de kinderen uit volle borst te zingen. Tussen alle bekende liedjes kwam ‘Hoor de wind waait door de bomen’ langs. Een liedje dat het ook heel goed doet bij boswachters want wind snoeit het bos. Deze tijd van het jaar horen we vaak de wind door de bomen waaien. Dode takken hoog in de kroon vallen op de grond en zo voorziet de wind bomen van een natuurlijke snoeibeurt. 

Wind alleen is niet genoeg

Wind alleen is niet genoeg om bos en duinen gezond en vitaal te houden. Nu de bladeren van de bomen zijn gevallen zetten we daarom zelf de zaag in een aantal bomen. Tot 1 maart kun je in de Duinen van Oostvoorne op verschillende plekken het gebrom van motorkettingzagen horen. De bomen worden weggezaagd om open plekken in het duin te creëren. Dat doen we niet zonder reden. De duinen zijn een samenspel van open plekken, lage vegetatie, struweel en bomen. Juist in de overgangen van deze verschillende plekken vinden veel planten en dieren die zo kenmerkend zijn voor de duinen een thuis.

We helpen de natuur

Om verschillende redenen groeit het duin echter snel dicht. De uitstoot van stikstof waardoor er veel extra voedingsstoffen in de bodem terecht komt en de terugloop van het aantal konijnen als grasmaaiers van het duin zijn slechts twee redenen waardoor specifieke planten en dieren dreigen te verdwijnen. Daarom grijpen we als beheerder soms in: door (opnieuw) open plekken te maken ontstaat er weer ruimte voor grijs duin. En dat is precies wat we deze winter in de duinen van Oostvoorne gaan doen: open plekken creëren waar soorten als buntgras en de zandhagedis zich weer thuis voelen.

Ondertussen is de wind fijn, maar hoop ik voor de pieten dat het niet te hard waait wanneer zij in de nachtelijke uurtjes over onze daken lopen op zoek naar de juiste schoorsteen…… 

We creëren deze winter open plekken in de Duinen van Oostvoorne waar soorten als buntgras en de zandhagedis zich weer thuis voelen.
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap