Column: Help er zit een kikker onder de trampoline

  • Nieuws
  • Column: Help er zit een kikker onder de trampoline
donderdag 25 april 2019

Niek Koppelaar is regiohoofd bij het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laten zij hun licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Natuur is overal. In een kuil van de trampoline gaat dus soms een parallelle wereld schuil
Niek Koppelaar, regiohoofd Eilanden Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

In het voorjaar ontwaakt alle natuur zeggen we wel eens. Maar ook als mens worden we, met het mooie weer, als door een magneet naar buiten getrokken. Terrassen zitten vol, op fietspaden is het filerijden en grote evenementen trekken veel bekijks. Tussen al de menselijke drukte gaat de natuur haar eigen gang. Kauwen vliegen af en aan met nestmateriaal. Eenden vliegen vanuit het niets de weg over, hoteldebotel met het voorjaar in hun kop. Opletten dus, maar er is ook natuur die zich in stilte heeft voorbereid op de zwoele zomeravonden. Op regenachtige dagen in februari en maart zagen we ze al wakker worden en op trek gaan naar poelen en slootjes, amfibieën! Wie goed luistert en rondkijkt heeft padden al horen gillen en zien paren. Ook de bruine kikker laat zich al knorrend horen.

Help er zit een kikker onder de trampoline

Met het mooie weer maakt mijn dochter de hele dag salto’s op de trampoline totdat ze naar binnen komt rennen: ´Help er zit een kikker onder de trampoline!´ Als boswachter ben je natuurlijk nergens bang voor dus ik snelde me naar buiten. Door het gaas van de trampoline zie ik niets, maar met mijn handen naast m’n ogen en m’n neus op het gaas kijk ik er toch doorheen.

Perfecte voortplantingsbiotoop

Onder de trampoline zit een kuil, die staat droog, een enkele brandnetel en hondsdraf steekt door het bladerenpakket heen. Geen kikker te zien, paniek om niets? Of is de kikker goed verstopt, zoeken in de bladeren laat ik als held op sokken achterwege. Toch denk ik gelijk terug aan die keer dat een groep kinderen met hele grote salamanders aan kwamen zetten. Waar hebben jullie die gevonden, was mijn vraag? Onder de trampoline riepen ze in koor. Prachtige kamsalamanders hadden onder de springende kinderen een perfecte voortplantingsbiotoop gevonden. Een superzeldzame soort die kamsalamander en waarschijnlijk niet meer aanwezig in Zuid-Holland. Net als de kikker een amfibie soort. Een kikker kom je tegen in het gras, de kamsalamander leeft verborgen. In de winter onder vochtige stammetjes, in het voorjaar en de zomer in een visloze poel.

Parellelle wereld

In een kuil van de trampoline gaat dus soms een parallelle wereld schuil. Een wereld met een andere taal van andere soorten, maar beide werelden ontwaken in het voorjaar en genieten van de zon. De vraag is nu, wie van wie had moeten schrikken? Mijn dochter van de kikker of de kikker van mijn dochter?

Lees meer columns van onze boswachters

Natuur is overal. In een kuil van de trampoline gaat dus soms een parallelle wereld schuil
Niek Koppelaar, regiohoofd Eilanden Stichting Het Zuid-Hollands Landschap