Column: Klein maar fijn

Beeld: Shutterstock | Petrohetjes Beeld: Shutterstock | Petrohetjes
  • Nieuws
  • Column: Klein maar fijn
donderdag 24 januari 2019

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Beeld: Shutterstock | Petrohetjes Beeld: Shutterstock | Petrohetjes
Je moet wel goed zoeken, of beter gezegd, goed kijken om de kleine rode bloemetjes te ontdekken. Maar geloof mij, ze zijn het meer dan waard!
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Koning winter geeft ons elke week mooie verwonderingen. Neem nou een klein bordeaux rood bloemetje: niet veel groter dan een speldeknop. Heel stil en bescheiden zit ze mooi te zijn op een frisse zonnige dag in januari. Haar mannelijke tegenhanger is een wat uitbundiger type: zijn goud gele katjes zijn niet te missen. En ondanks dat het vriest dat het kraakt, heb ik ze weer ontdekt!

Goed zoeken

Je moet wel goed zoeken, of beter gezegd, goed kijken om de kleine rode bloemetjes te ontdekken. Maar geloof mij, ze zijn het meer dan waard! Wanneer je ze eenmaal ontdekt hebt zal je elke winter reikhalzend naar ze uitkijken.

Voorbode van de lente

Mijn fietstochtjes in januari zien er steevast dan ook als volgt uit: fietsend door stadsplantsoenen, de duinen en langs park- en bosranden slinger ik over de weg op zoek naar deze kleine voorbodes van de lente. Zodra ik ze zie trap ik op m’n rem waarbij met een beetje geluk mijn boodschappen netjes in mijn fietstas blijven zitten. En daar zijn ze dan: als kleine rode spinnetjes vastgeplakt op soort bruin eitje. Ja, ik denk dat ze daar nog het meeste van weg hebben: kleine spinnetjes met heel veel pootjes.

Naaktbloeier

Sommige natuurverschijningen zijn niet in woorden te vangen. Ziedaar, de vrouwelijke bloemen van de hazelaar. De hazelaar is een vroegbloeier zoals dat zo mooi heet. En wordt daardoor gezien als voorbode voor de lente. Het is ook een naaktbloeier: met nog geen blaadjes aan de boom sieren de mannelijke en vrouwelijke bloemen deze heester.

Een kleine schat van de natuur

De kou lijkt de hazelaar niet te deren en, afhankelijk van hoe de herfst verloopt, bloeit hij vaak al in januari. Daarmee vormt de hazelaar voor insecten die vroeg ontwaken een bron van voedsel in het vroege voorjaar. Er zijn immers weinig andere bloemen die zo vroeg in het jaar hun schoonheid al tentoonstellen. Een kleine schat verstopt in de natuur, dat zijn ze die kleine rode spinnetjes. Hebt jij ze al ontdekt?

Je moet wel goed zoeken, of beter gezegd, goed kijken om de kleine rode bloemetjes te ontdekken. Maar geloof mij, ze zijn het meer dan waard!
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap