Column: Witte buizerd

  • Nieuws
  • Column: Witte buizerd
donderdag 29 november 2018

Menno van Lopik is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Het is nog een raadsel waarom de buizerd steeds meer variatie krijgt. Het levert wel heel fraaie vogels op en de natuur blijft ons verbazen.
Menno van Lopik, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Vanochtend kwam ik aan bij ons kantoor op Landgoed Mildenburg en zag ik op de oude moestuinmuur een buizerd zitten met prooi. Erg mooi om zo’n grote roofvogel van dichtbij te mogen zien. Andersom was de buizerd het daar niet mee eens want hij ging er gelijk vandoor. Wat mij direct opviel was dat dit nog een geheel bruine buizerd was. Precies zoals in het vogelboek weergegeven. Die zie je laatste tijd steeds minder. Vorige week was ik op De Schans in Ouddorp en daar zat een bijna geheel witte buizerd. Iets wat we juist steeds vaker zien.

Opmars

De buizerd is met een gigantische opmars bezig en doet het gelukkig weer goed. De soort had het enorm zwaar vanwege het intensieve pesticidegebruik in de landbouw. Veel vogeltjes en muizen die het graan van de boer aten werden vergiftigd en dus ziek. Deze zieke dieren waren makkelijke prooien voor roofvogels en op deze manier werden de buizerds, maar ook heel veel andere roofvogelsoorten, vergiftigd. Hierdoor ging de roofvogelstand hard achteruit. Gelukkig is het gebruik van deze zware pesticiden een halt toegeroepen en kan de natuur zich weer herstellen. De buizerd maakt daar heel dankbaar gebruik van en doet het erg goed.

Raadsel

Het aantal buizerds vermenigvuldigt zich vrij snel maar brengt een opmerkelijk verschijnsel met zich mee. Steeds meer buizerds hebben witte delen of zijn zelfs helemaal wit. Het witter worden van de buizerds is een genetische eigenschap. Maar waarom dat zo is weten we nog niet. Normaliter past een diersoort zich aan aan de omgeving. Maar hoe vaak ligt er nou nog sneeuw in Nederland. Een geheel bruine buizerd heeft een veel betere schutkleur dan wanneer hij deels wit is. Ook is er al gekeken naar topografie. Is er een overeenkomst met een bepaald landschap en het aandeel witte buizerds? Ook dit is er niet. De buizerds die in de winter vanuit het noorden naar Nederland komen hebben dezelfde variatie, dus dat kan de oorzaak ook niet zijn. Kortom: het is nog een raadsel waarom de buizerd steeds meer variatie krijgt. Het levert wel heel fraaie vogels op en de natuur blijft ons verbazen. 

Boswachter Column

Elke week schrijven onze boswachters van regio Eilanden een column voor de Brielsche Courant. Kom meer te weten over bijzondere ontmoetingen, ontdekkingen of iets heel erg "eenvoudigs" uit hun dagelijkse werk in het prachtige Zuid-Hollands Landschap. Wil je weten waar ze nog meer over geschreven hebben?

Lees meer columns van onze boswachters

Het is nog een raadsel waarom de buizerd steeds meer variatie krijgt. Het levert wel heel fraaie vogels op en de natuur blijft ons verbazen.
Menno van Lopik, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap