Kies jij 15 maart voor de natuur? Het Groene Kieskompas helpt je op weg

De Provinciale Staten-verkiezingen komen eraan. In de afgelopen jaren heeft de provincie een steeds grotere rol gekregen op het gebied van natuur en landschap. Tijdens de verkiezingen op 15 maart bepaal jij hoe het natuur- en landschapsbeleid zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Aan de hand van 23 stellingen over natuur, landschap, klimaat en duurzaamheid helpt het Groene Kieskompas je bij het bepalen van je stem.

Natuurbeleid provincie van groot belang

De Provinciale Staten hebben een grote invloed op belangrijke onderwerpen zoals de aanleg van woonwijken, wegen en bijvoorbeeld het verlenen van milieuvergunningen. De provincie bepaalt waar bedrijventerreinen gebouwd mogen worden en waar natuur behouden blijft. Ook heeft de provincie een belangrijke rol bij het uitbreiden en verbinden van natuurgebieden, waardoor insecten, weidevogels en zeldzame planten ruime krijgen om te overleven. Voor het behouden van natuur in Zuid-Holland maakt het dus veel uit welke politieke partijen deel uitmaken van de Provinciale Staten.

Het Groene Kieskompas

Om je te helpen bij het bepalen van jouw groene stem is het Groene Kieskompas gelanceerd. Aan de hand van 23 stellingen over natuur, landschap, klimaat en duurzaamheid worden de standpunten van de politieke partijen inzichtelijk.

Vul het kieskompas hier in

Het Groene Kieskompas is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, het Zuid-Hollands Landschap en IVN Natuureducatie. Bij de ontwikkeling van het Kompas zijn alle provinciale partijen geraadpleegd. Helaas gaven enkele partijen aan niet mee te willen werken aan het invullen van de stellingen voor het Groene Kieskompas waardoor het voor de kiezer gissen blijft of deze partijen enige ambitie hebben op het gebied van natuur en landschap. Welke partijen niet meedoen is aangeven in het Groene Kieskompas.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder