Groot herstel Duinen van Oostvoorne

De afgelopen periode is hard gewerkt in de Duinen van Oostvoorne. Langs duinvalleien en paden zijn jonge bomen en struiken verwijderd. Schapen graasden de Slikken van Voorne kort zodat ziltige kruiden kans krijgen. Het Zuid-Hollands Landschap wil voorkomen dat duin en slikken dichtgroeien en geeft op deze manier de biodiversiteit een flinke opkikker. Door in te grijpen blijft het een thuis voor heel veel kwetsbare planten en dieren.

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het gebied met betrekking tot de werkzaamheden.

Veel variatie

Wie vandaag over het Inspectiepad wandelt, ziet geen omsloten bosgebied meer maar de variatie die zo kenmerkend is voor de duinen. Aan de zeekant zijn jonge bomen en struiken weggehaald waardoor zandvlakten terug zijn gekomen. De ideale plek voor zandhagedissen, korstmossen en taaie planten als het duinviooltje. “Zon en wind hebben nu weer vrij spel gekregen en houden het duin, met de hulp van konijnen, vrij van begroeiing.” vertelt Menno van Lopik, beheerder bij het Zuid-Hollands Landschap, “Door een groter stuk open te maken, verkleinen we nu het risico dat het gebied op korte termijn weer dichtgroeit.” 

Het open duingebied sluit nu weer mooi aan bij de natte duinvalleien met ondiepe poelen aan de andere kant van het pad. Deze valleien zijn de favoriete plek van padden en kikkers om hun eitjes af te zetten. In de bomen aan de rand van de duinvalleien kun je de bonte specht horen roffelen.

Kracht van de natuur

“Onder invloed van de mens is het natuurlijke systeem op de kop van Voorne veranderd.”, vervolgt Van Lopik. “De Deltawerken, Tweede Maasvlakte en stikstofdepositie zijn slechts drie oorzaken van het snel dichtgroeien van de duinen. Planten die veel zon nodig hebben, kwetsbare insecten, zoogdieren en vogels verliezen hun leefgebied. Loofbos is mooi, maar kale zandvlakten, bloemrijke duinvalleien, overgangen naar duindoorns en bos maken de duinen een thuis voor een ongelooflijk groot aantal planten en dieren.” Het Zuid-Hollands Landschap kiest er daarom nu ook voor om in te grijpen, en zo kwetsbare planten en dieren te behouden voor de toekomst.

Laatste ontwikkelingen

Om verstoring voor dieren te beperken, zijn de werkzaamheden in het najaar uitgevoerd en worden uitgesmeerd over een periode van twee jaar. In 2023 worden op andere plekken jonge bomen en struiken weggehaald zodat de duinen weer tegen een stootje kunnen. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Houd deze pagina in de gaten en volg ons op social media.

Kwetsbare soorten behouden

Inheemse planten als buntgras, duinviooltje en glad parelzaad krijgen weer alle ruimte om zich te ontwikkelen. Ook dieren als de zandhagedis, blauwvleugelsprinkhaan, rugstreeppad, het konijn en diverse broedvogels profiteren van deze ingreep.

Menno van Lopik Regiobeheerder
Zuid-Hollands Landschap

Menno van Lopik Regiobeheerder
Zuid-Hollands Landschap

Beleef het zelf

In de verte zie je de Maasvlakte, maar in het natuurgebied zelf heerst er rust. Het strand, de slikken, de duinen, de poelen, de duinvalleien en het duinbos: ze zijn stuk voor stuk het bezoeken waard!

Bekijk de wandel- en fietsroutes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Geef voor de allerkleinsten

    Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

    Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder